Nagy változások jönnek a magyar állattenyésztésben 2022-től: erre kell készülni

Nagy változások jönnek a magyar állattenyésztésben 2022-től: erre kell készülni

agrarszektor.hu
A világon jelenleg több antibiotikumot használunk a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban - mondta Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója, az Agrofeed Nemzetközi Monogasztrikus Szimpóziumon (AIMS). Ahogy a szakember rámutatott, a konferencia témája adta magát: az állattartási ágazatnak válaszolnia kell arra, hogy az Európai Unió 2022-től erősen korlátozza az antibiotikumok felhasználását az állattenyésztés során.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A premix- és takarmánygyártóknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük az utóbbi időben, de még náluk is nehezebb helyzetben vannak az állattartók, ugyanis az ágazat jövedelmezősége 30 éves mélypontra esett vissza - mondta el Csitkovics Tibor az AIMS megnyitóján. Az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója szerint azonban van remény, mivel a rendezvényen megjelentek azt bizonyítják, hogy az állattenyésztési ágazat szereplőiben van fogékonyság az új dolgok iránt. A szakember beszélt arról is, hogy az Európai Unió 2022-től ugyan jelentősen korlátozza az antibiotikum-felhasználást, az állatgyógyászati termékek többé nem lesznek használhatóak a telepi higiéniai hiányosságok elfedésére, és preventív jelleggel se lehet őket bevetni, csak kivételes esetekben. Ezek elég kemény intézkedések, de Csitkovics Tibor szerint volt idő felkészülni ezekre a lépésekre. Az alacsonyabb antibiotikum-használat ráadásul alacsonyabb előállítási költségekkel is járhat, ha sikerül kiküszöbölni a betegségek negatív hatásait.

A szakember beszélt arról is, hogy egy tanulmány szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztencia (AMR) miatti halálozás el fogja érni a 10 millió főt, vagyis többen fognak meghalni emiatt, mint rákban. Az Agrofeed Kft ügyvezető igazgatója szerint az állattartók például találkoztak már antibiotikum-rezisztens szalmonella és e. coli baktériumtörzsekkel is. Ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egy vizsgálata kimutatta, hogy ezek a rezisztens baktériumok a legkönnyebben az állati termékekkel kerülhetnek az emberi szervezetbe, de táplálkozástól függetlenül is veszélyt jelentenek mindenkire. Csitkovics Tibor pedig hozzátette, hogy a világon jelenleg több antibiotikumot használnak a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban. Az Agrofeed ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy az antibiotikumok hozamfokozás céljából történő felhasználását már 2006-ban betiltották, most pedig a megelőzési célzatú felhasználás fog megszűnni. A kezelési célú antibiotikum-használat pedig a jövőben erős állatorvosi kontroll alá fog kerülni, és várhatóan elsődlegesen a vakcinálás felé fog eltolódni.

2022-ben az EU az antibiotikumok mellett a cink használatát is be fogja tiltani a sertéstenyésztésben. Noha a bejelentés hírére több olyan publikáció is megjelent, ami szerint a cink betiltása az egész ágazatot veszélybe sodorhatja, Csitkovics Tibor szerint a saját állattartó telepükön kísérletekkel bizonyították, hogy erős telepi menedzsmenttel cink nélkül is jó eredményeket lehet elérni a sertéstartásban. A rendezvényen az Agrofeed Kft. statisztikái szerint 40 országból 380 meghívott vett részt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?