Nagy változások jönnek a magyar állattenyésztésben 2022-től: erre kell készülni

Nagy változások jönnek a magyar állattenyésztésben 2022-től: erre kell készülni

agrarszektor.hu
A világon jelenleg több antibiotikumot használunk a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban - mondta Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója, az Agrofeed Nemzetközi Monogasztrikus Szimpóziumon (AIMS). Ahogy a szakember rámutatott, a konferencia témája adta magát: az állattartási ágazatnak válaszolnia kell arra, hogy az Európai Unió 2022-től erősen korlátozza az antibiotikumok felhasználását az állattenyésztés során.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A premix- és takarmánygyártóknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük az utóbbi időben, de még náluk is nehezebb helyzetben vannak az állattartók, ugyanis az ágazat jövedelmezősége 30 éves mélypontra esett vissza - mondta el Csitkovics Tibor az AIMS megnyitóján. Az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója szerint azonban van remény, mivel a rendezvényen megjelentek azt bizonyítják, hogy az állattenyésztési ágazat szereplőiben van fogékonyság az új dolgok iránt. A szakember beszélt arról is, hogy az Európai Unió 2022-től ugyan jelentősen korlátozza az antibiotikum-felhasználást, az állatgyógyászati termékek többé nem lesznek használhatóak a telepi higiéniai hiányosságok elfedésére, és preventív jelleggel se lehet őket bevetni, csak kivételes esetekben. Ezek elég kemény intézkedések, de Csitkovics Tibor szerint volt idő felkészülni ezekre a lépésekre. Az alacsonyabb antibiotikum-használat ráadásul alacsonyabb előállítási költségekkel is járhat, ha sikerül kiküszöbölni a betegségek negatív hatásait.

A szakember beszélt arról is, hogy egy tanulmány szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztencia (AMR) miatti halálozás el fogja érni a 10 millió főt, vagyis többen fognak meghalni emiatt, mint rákban. Az Agrofeed Kft ügyvezető igazgatója szerint az állattartók például találkoztak már antibiotikum-rezisztens szalmonella és e. coli baktériumtörzsekkel is. Ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egy vizsgálata kimutatta, hogy ezek a rezisztens baktériumok a legkönnyebben az állati termékekkel kerülhetnek az emberi szervezetbe, de táplálkozástól függetlenül is veszélyt jelentenek mindenkire. Csitkovics Tibor pedig hozzátette, hogy a világon jelenleg több antibiotikumot használnak a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban. Az Agrofeed ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy az antibiotikumok hozamfokozás céljából történő felhasználását már 2006-ban betiltották, most pedig a megelőzési célzatú felhasználás fog megszűnni. A kezelési célú antibiotikum-használat pedig a jövőben erős állatorvosi kontroll alá fog kerülni, és várhatóan elsődlegesen a vakcinálás felé fog eltolódni.

2022-ben az EU az antibiotikumok mellett a cink használatát is be fogja tiltani a sertéstenyésztésben. Noha a bejelentés hírére több olyan publikáció is megjelent, ami szerint a cink betiltása az egész ágazatot veszélybe sodorhatja, Csitkovics Tibor szerint a saját állattartó telepükön kísérletekkel bizonyították, hogy erős telepi menedzsmenttel cink nélkül is jó eredményeket lehet elérni a sertéstartásban. A rendezvényen az Agrofeed Kft. statisztikái szerint 40 országból 380 meghívott vett részt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31