Vízjogi engedélyezés: nem ülhetnek hónapokig a kérelmen!

agrarszektor.hu
Egy kormányhatározat maximum 45 napot ad a vízjogi engedélyezésre, és további feladatokat is kiró az illetékesekre az öntözésfejlesztés érdekében. Úgy tűnik, lassan minden akadály elhárul a vízpótlás előtt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megjelent a Kormány 1664/2019. (XI. 25.) határozata az öntözésfejlesztéshez szükséges intézkedésekről. Ebben a kormány felszólítja az érintetteket, hogy

  • az öntözési vízjogi engedélyezési eljárásokban a döntésüket legfeljebb 45 napon belül hozzák meg;
  • tegyenek javaslatot a vízszolgáltatási díj mérséklésérel, illetve a mezőgazdasági vízszolgáltatási támogatási rendszer átalakítására;
  • készítsenek javaslatot arra, hogy a nem állami tulajdonú csatornaszakaszok milyen módon kerülhetnek a működési területtel érintett vízügyi igazgatóság üzemeltetésébe;
  • vizsgálják meg az öntözőberendezések hazai gyártásának helyzetét, fejlesztésének lehetőségét.
Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Mint az ismert, 2019 márciusában döntött arról a kormány, hogy 2020-tól 2030-ig évente 17 milliárd forint plusz forrást biztosít az öntözésfejlesztéssel összefüggő feladatok ellátására. Azon túlmenően meghosszabbították a vízjogi engedélyek érvényességét, és megemelték a Vidékfejlesztési Program keretében igényelhető vissza nem térítendő öntözésfejlesztési támogatást, így az már egyéni projekt esetén 1 milliárd forint, ráaádásul a korábbinál nagyobb támogatási intenzitással. Továbbá azok is pályázathatnak a forrásra, akik egyszer már nyertek erre pénzt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az öntözésfejlesztés négy nagy akadálya és ezek elhárítása hazánkban:

  • 1. Uniós előírás, hogy csak jó állapotú felszín alatti víztestből fejleszthető az öntözés, csakohogy öntözésre általában ott van szükség, ahol a felszín alatti vízbázis is szűkös. Ezért a fenti évi 17 milliárd forintot főként a felszíni vizek kormányzására (működő csatornákra és zsilipekre) fordítja a kormány.
  • 2. Szabdalt birtokviszonyok. Vízjogi engedély birtokában öntözési szolgalomra jogosult a gazdálkodó, a szolgáló ingatlan tulajdonosa, használója pedig köteles tűrni, hogy vízilétesítményt üzemeltetnek a földjén, rajta keresztül az öntöző berendezést átvezetik.
  • 3. Bürokrácia. A vízjogi engedélyezés hosszát éppen a fenti határozat korlátozná 45 napra, de ilyen könnyítő intézkedés az engedély érvényességének meghosszabbítása is.
  • 4. Anyagi akadályok. Ezt a kérdést pedig a fent említett öntözésfejlesztési pályázat rendezi.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?