Ezek most a legfontosabb hazai húsipari fejlesztések: itt a lista

Ezek most a legfontosabb hazai húsipari fejlesztések: itt a lista

agrarszektor.hu
A húsipar szempontjából eléggé aggasztóan indult indult az év. Januárban a sertéspestissel kellett megküzdenie a gazdáknak, aztán jött a madárinfluenza. A jelenleg is terjedő koronavírus-járvány most a munkavállalók és a cégek szempontjából is megnehezítheti a termelés menetét. Felmerül tehát a kérdés, mi lesz idén azokkal a beruházásokkal, amelyekre az idei évben készültek a piaci szereplők. A HelloVidék cikkét szemléztük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Év elején még rengeteg fejlesztést harangoznak be a cégek, persze a nem várt események könnyen felülírják a még befejezésre váró projekteket és terveket, írta meg a HelloVidék. Nem volt ez másként a húsipari szektorban sem. Januárban lecsapott a madárinfluenza, több telephelyen megnehezítve a gazdák dolgát. Előbb a Komárom-Esztergom megyei Ács településen jelent meg a rettegett kór, ahol az állategészségügyi szakembereknek a gazdaság teljes pulykaállományát, 53500 pulykát kellett elpusztítaniuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Másnap a létavértesi kacsatartó telepen is kimutatták a madárinfluenza H5N8 altípusát, itt a hatóságoknak egy 115 ezres állományt kellett leölniük. A telephely tulajdonosa elmondta, az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szabályai alapján, a madárinfluenza-mentes státuszukat legkorábban 2020. április 30-án nyerhetik vissza, amennyiben nem fordulnak elő újabb esetek Magyarországon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A létavértesi telephely tulajdonosának végül nem lett szerencséje. Március 25-én a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében egy kacsatartó gazdaságban ütötte fel a fejét a H5N8-as vírus.

EZ IS ÉRDEKELHET

Eközben egyre nagyobb méreteket öltött az afrikai sertéspestis is, amiből Magyarország sem maradt ki. Ráadásul ennek következményét még húsvétkor is érezni fogjuk. A szakemberek szerint ugyanis, az idei sertéshús áremelkedés független a koronavírus-járványtól, a hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett a baromfihús ára is nagyot ugrott az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány miatt. Sokan pánikvásárlásba kezdtek, hiány volt a boltok és piacok kínálatából a csirkehús. Akkor a szakemberek türelemre intettek mindenkit, mint mondták, van elég baromfi az országban, csak most nem ér oda mindenhová időben. Kiemelték azt is, hogy aki türelmes és kivár, annak nem kell a korábbi ár duplájáért húst vennie.

EZ IS ÉRDEKELHET

A boltosok általánosságban önkényesen nem emelnek árat. Jellemzően akkor nő a fogyasztói ár, ha a beszerzési ár emelkedik, például amiatt, mert hiány van valamiből. Kaptak olyan jelzést, hogy a csirkemellnél van drágulási hullám, de hogy milyen mértékű, az boltonként mindig eltérő. Önmagában az nem bűn, ha a kereskedő árat emel, az a kérdés, hogy miért. A hatóság dolga megvizsgálni, hogy tisztességes volt-e az áremelés, mondta el a hirtelen jött baromfihús áremelkedéssel kapcsolatban Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, a szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított. A tárca állandó kapcsolatot tart a kereskedelmi szövetségekkel, az ágazat meghatározó vállalkozásaival, változatlanul türelmet és nyugalmat, az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzését kéri mindenkitől, hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelenleg futó vagy végéhez közeledő fejlesztésekről nem lehet kijelenteni, hogy tolódni fognak a vírus miatt, ami jelenleg biztos az az, hogy a termelés folyamatos a húsiparban. Ehhez pedig minden segítséget megad a kormány és persze a különböző szervezetek is. A koronavírus járvány okozta helyzetben kiemelten fontos hogy a vágóhidak, húsipari üzemek folyamatos működése az élelmiszer-ellátás biztonsága érdekében biztosított legyen. Az élelmiszer-előállító létesítményekre, kiemelten a vágóhidakra és húsipari létesítményekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek betartása és dolgozók általi betartatása kiemelten fontos a jelenlegi járványhelyzetben, írta közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy ezzel is segítse az ágazatban dolgozókat.

Éppen ezért a Nébih kiadott egy közleményt a legfontosabb szabályokról a vágóhídi és húsipari létesítmények üzemeltetőinek, amelyeket mindenképp be kell tartani a koronavírus járvány idején. A listában kitérnek mind a dolgozók, mind a beszállítók egészsége érdekében betartandó utasításokra. Valamint a termékek nyomonkövethetőségének biztosítására és az állatvédelmi előírások betartására is. A támogatásra és segítségre pedig mindenképp szükség van, hiszen ahogy látjuk, ezt az ágazatot is komoly mértékben érinti a koronavírus-járvány.

EZ IS ÉRDEKELHET

A HelloVidék utánanézett, történtek-e fejlesztések a szektorban az elmúlt évben vagy vannak-e tervben nagyobb projektek idénre, vizsgálva azt is, hogy mely területeken történt változás, bővítés.

A Böszörményi Baromfifeldolgozó Kft. európai uniós támogatást nyert, melynek köszönhetően még modernebb baromfi feldolgozó gépsort szerezhettek be és egy hűtéstechnikai fejlesztés valósulhatott meg a kapacitás és munkakörülmények javítása érdekében. A pályázati kiírás értelmében 749 059 492 Ft vissza nem térítendő és 769 304 344 Ft visszatérítendő támogatást nyert el a böszörményi baromfifeldolgozó, így a projekt összköltsége 2 024 485 115 Ft. A fejlesztés fő célja volt egy a mai minőségi elvárásnak megfelelő komplett baromfifeldolgozó gépsor beszerzése, amely a megnyert vissza nem térítendő támogatással és hitellel 2019. október hónapban be is fejeződött.

Korábban a Világgazdaság számolt be arról, hogy évente mintegy 60 ezer tonna baromfitrágyát dolgoz majd fel az a szervesanyag-kezelő központ, amelyet a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. valósít meg 2,52 milliárd forint értékben. Mint írták, a kutatás-fejlesztési projekt során olyan környezetkímélő eljárást, illetve gépesítést alkalmaznak, amely ipari méretekben teszi lehetővé a mélyalmos baromfi istálló trágyák feldolgozását és sterilizációját, az így kapott fermentátumot (trágya pelletet) pedig szerves tápanyagként értékesítik és újra a talajba juttatják.

Az új üzem körülbelül 75 millió csirke- és tyúkállomány éves baromfitrágya-termelését fogja kezelni, a kapacitás a későbbiekben évi 100 ezer tonnára is bővíthető. A beruházással mintegy 15 új munkahely jön létre a Baromfi-Coop Kft. telephelyein. Erre összesen 1 634 333 859 Ft támogatást kaptak. A projekt zárás és egyben az üzemi kísérletek befejezése a tervek szerint 2020. október 31. Tavaly novemberben került sor a vállalkozás kötvénykibocsátására is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Taravis Kft. 254 948 797 Ft-ot nyert pályázat során a magas nitrogéntartalmú élelmiszeripari szennyvíz szenzorhálózat alapú vezérlésének SBR környezetben való fejlesztésére. A projekt célja egy olyan komplex szennyvíztisztítási eljárás kifejlesztése mely igen változó ipari szennyvíz minőség és mennyiség mellett a beérkező vízminőség, valamint a követő biológiai utótisztító fokozat optimális terhelését és tápanyagigényét is számításba véve végzi a szennyvíz fizikai-kémiai előtisztítását. Valamint a biológiai utótisztító fokozatban a hagyományos időtagokon alapuló szakaszos üzemű (SBR) szennyvíztisztítási technológia ciklusszervezése helyett olyan on-line mért vízminőségen alapuló dinamikusan változó ciklusszervezést valósít meg, amely egyidejűleg szolgálja az üzemeltetési költségek minimalizálását, a fajlagos biológiai tisztító kapacitás maximalizálását, és a tisztított vízminőség optimalizálását.

Az eljárás olyan iparágak esetén nyújthat költséghatékony szennyvíztisztítási megoldást, ahol a vízmennyiség a termeléstől függően igen változatos, a szennyező anyagok mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya széles tartományban változik, és a tisztított vízminőségnek meg kell felelnie a legszigorúbb felszíni vízminőségi követelményeknek. A dinamikus ciklusszervezés előnye leginkább a nagy nitrogén tartalmú, vagy szűk KOI/TKN arányú szennyvizek esetében jelentkezik, melyek lehetnek:

  • húsipari szennyvizek,
  • állati hulladék feldolgozás szennyvizei,
  • egyes gyógyszeripari szennyvizek,
  • speciális vegyipari szennyvizek,
  • hulladéklerakói csurgalékvizek,
  • vagy éppen nitrogén műtrágya gyártás szennyvizei, szennyezett talajvizei.

A fejlesztés eredményeként nemzetközi szinten is hasznosítható eljárás kerül kidolgozásra, mely mellett megvalósul egy teljes üzemi méretű prototípus rendszer, amely a partner szervezetek számára további kutatás-fejlesztési célok megvalósítását teszi lehetővé. A projekt zárása 2020.09.30. a tervek szerint. A Taravis Kft.-nek nem mellesleg tavaly októberben újult meg a sárvári csirkefeldolgozó üzeme.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?