Olcsón dobott piacra kötvényeket a Baromfi-Coop: vitték őket, mint a cukrot

agrarszektor.hu
A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében került sor novemberben a Baromfi-Coop kötvénykibocsátására. A tranzakció több szempontból is kiemelkedő az NKP eddigi történetében: a program keretében elsőként került sor feldolgozóipari cég sikeres kötvényaukciójára, a jegyzett kötvények által bevont források összértéke elérte a 29,4 milliárd forintot, az elért átlaghozamok pedig mindkét aukción a kibocsátó számára igen kedvezően, 2,36%-on, illetve 2,47%-on alakultak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 7, illetve 8,5 éves futamidőre kibocsátott kötvények révén bevont források három célt szolgálnak: egyrészt a meglévő hitelállomány részbeni kiváltását, másrészt a piaci és termékpaletta szélesítését célzó akvizíciókat, harmadrészt pedig folyamatban lévő és új beruházások finanszírozását - írja közleményében a Baromfi-Coop Kft. E beruházások keretében kerülhet sor egy új baromfitelep, valamint vágó-, keltető- és továbbfeldolgozó üzemek létesítésére. Az aukció lezárását követően a kötvénykibocsátás során megszerzett források már jóváírásra kerültek a társaság bankszámláin, a források felhasználása részben már megtörtént, illetve folyamatban van.

Magyarország csirkehús-előállításának 43%-át a Master Good csoport biztosítja. A cég értékesítésében az európai piacok mellett az Európán kívüli export piacok, így például Kanada, Dél-Afrika, Japán, Hongkong, Szingapúr és Vietnám is meghatározók.

Az új beruházások a jelenlegi heti 1,3 millió darab csirke levágását és feldolgozását jelentősen tovább növelik majd. Ezzel európai szinten is meghatározó szereplő lesz a Master Good csoport

- hangsúlyozza Bárány Péter, a Baromfi Coop Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Amennyiben egy vállalat a kötvényen keresztül zajló forrásbevonás mellett dönt, befektetési szolgáltatót is választania kell. Ilyen tevékenységet hazánkban jelenleg a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások nyújtanak. A Baromfi-Coop eredményes kötvény kibocsátási sikerében jelentős szerep jutott az Erste Banknak, amely befektetési szolgáltatóként már a hitelminősítési fázistól kezdve végezte a szervezői és forgalmazói feladatokat, továbbá a kötvények futamideje alatt árjegyzőként és fizető ügynökként fog eljárni, valamint a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda jogi és a BDO Corporate Finance Kft. pénzügyi tanácsadó szakértőinek, akik a két kibocsátáshoz szükséges információs dokumentumokat állították össze.

A sikeresen lezajlott kötvénykibocsátás jelentős előrelépési lehetőséget biztosít a Baromfi-Coop számára, mondta Huth Gabriella, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. Hozzátette, hogy a hosszú távra rögzített feltételekkel kibocsátott értékpapírok új növekedési szakaszt fognak nyitni a cég történetében, miközben az aukción elért kedvező hozam jelentősen meg fogja gyorsítani a bevont források megtérülési idejét.

Az MNB 2019. július elsején indult Növekedési Kötvényprogramjának keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszegben vásárol hazai székhelyű nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó (legalább B+) minősítéssel rendelkező kötvényeket. Ezzel elősegíti, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03