Kinek ne kellene egymilliárd forint? - Kevés a magyar agrárinnováció

Kinek ne kellene egymilliárd forint? - Kevés a magyar agrárinnováció

Akár egymilliárd forintos befektetési lehetőséget is kaphatnának a magyar agrárgazdasági startupok, de továbbra sincs elegendő projekt. A hazai agráriumnak ugyanakkor égetően szüksége lenne az innovációs megoldásokra, mert nagy a lemaradásunk más országokhoz képest. A startupokat támogató szervezetek ma sokszor más ágazatok innovációs projektjeit részesítik előnyben, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az életképes újítások számának növelésével az agrárgazdaságban is lehetne élénkíteni a befektetési kedvet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyre nagyobb környezeti, piaci és egyéb kihívások érik az agrárgazdaságot, ezért szükség lenne olyan további innovációs megoldásokra, amelyek az élőmunka kiváltásával, illetve a költségek csökkentésével fokozzák a hatékonyságot. Az agrár-innovációk fontosságát már számos ország felismerte, és például e szektorban is teljes digitális átállást igyekszik megvalósítani.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tapasztalatai szerint ugyanakkor nálunk az agrár-innovációban továbbra is nagy a lemaradás, pedig a minőségi termékekhez vezető újításokra itt is meglenne az igény. A befektetők számára az agrárium e szempontból is vonzó lenne, de ma nem indul elegendő számú olyan startup projekt, amelyet támogatni lehetne.

A lehetséges befektetők úgy ítélik meg, hogy az agrár-innovációs nehézségek is a hazai mezőgazdaság alapproblémáira vezethetők vissza. A mezőgazdasági termelés széttagolt módon, kis létszámú községekben folyik, az innovációkra fogékonyabb fiatalok nagy része pedig más szakmát tanulva a városokba költözik, így sok helyen hiányzik a megfelelő gazdálkodói utánpótlás is.

Bár a startupokat támogató szervezetek ma az agrárgazdaság helyett főként más szektorokban - az informatikában, az egészségügyben és egyéb divatos területeken - keresik a lehetőségeket, a NAK szerint megfelelő projektekkel az agráriumra is ki lehetne terjeszteni a befektetési kedvet. Ehhez meglennének a kellő források, mivel például a Hiventures Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt. nemrég 30 milliárd forint keretösszegű startup mentőprogramot indított, amellyel a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság hatásait igyekszik ellensúlyozni. A Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. szintén bevonható az agrár-innovációs megoldások finanszírozásába, illetve az érdekkörébe tartozó Bonafarm Csoport révén a piaci kapcsolatok kiépítésében is szerepet vállal.

Az agrárkamara "NAK TechLab" elnevezésű innovációs programja arra fókuszál, hogy a hazai agrártémájú fejlesztéseket összekapcsolja a felmerülő finanszírozási lehetőségekkel. A köztestület tájékoztatása szerint a program befektető partnerei az egyes agrár-innovációs projektekhez 15 millió forinttól egymilliárd forintig terjedő befektetői támogatást nyújthatnak.

A NAK a támogatható projektszám növelése érdekében idén májusban online befektetői meetupot szervez, amellyel az agrár startupokat igyekszik patronálni a válság miatti átmeneti időszakban is. Emellett a kamara az innovatív agrárvállalkozásokat ősszel induló következő inkubátor programjába is igyekszik becsatornázni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03