Most kell fejleszteni: gigaberuházások valósulhatnak meg a kertészeti ágazatban

agrarszektor.hu
Mintegy 60 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a jövőben a kertészetekben az Agrárminisztérium múlt héten bejelentett rendkívüli támogatási programjának köszönhetően. Az előzetes felmérések szerint mintegy 100 hektárnyi új, korszerű üvegház épülhet az országban, a megtermelt áru versenyképességét pedig a megfelelő tárolók, valamint a csomagoló és tisztító egységek létrehozása biztosíthatja.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Jelentős fejlesztési hullámot indíthat el a kertészetekben az Agrárminiszté­rium rendkívüli támogatási programja. A múlt héten bejelentett konstrukció elsősorban az üvegházak, a tárolók és az úgynevezett post harvest, vagyis a betakarítás utáni folyamatok modernizálását célzó beruházásokat érinti, írta meg a Magyar Nemzet.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke a lapnak elmondta, hogy a rendelkezésre álló 30 milliárd forintos keret 50%-os önerővel számolva hozzávetőlegesen 60 milliárd forintnyi beruházás megvalósításához járulhat hozzá. Előzetes felméréseik szerint ennek kétharmadát az üvegházak építése és korszerűsítése teszi majd ki, a fennmaradó részből pedig tárolók, hűtőházak, illetve csomagoló- és tisztítóegységek létesülhetnek. A szakemberek szerint bár a pályázatok részletei egyelőre nem ismertek - a tárca az ígéretek szerint a nyár folyamán teszi majd közzé a felhívást -, a leggyorsabban a tárolók és post harvest egységek létrehozására elkülönített keret merülhet ki. Az üvegházak esetében pedig az új szereplők belépése pörgetheti fel a beruházásokat.

Reményeink szerint úgy írják majd ki a pályázatokat, hogy az üvegházakkal, valamint a tárolókkal kapcsolatos komplex fejlesztés támogatható legyen, ne kelljen az építésre és a technológiára külön pályázni. Ez a korábbi felhívásokhoz képest nagy könnyebbséget jelentene

- fogalmazott Ledó Ferenc.

A legkorszerűbb, minden szükséges technológiai elemet tartalmazó üvegház létesítése hektáronként 400 millió forint körüli összegbe kerül. Így elképzelhető, hogy a következő időszakban a vidékfejlesztési forrásokból máig megépült kapacitások mellett újabb százhektárnyi korszerű üvegház épülhet. A beruházási támogatás egyik fontos célja, hogy az önellátás az őszi-téli időszakban is biztosított legyen.

Ledó Ferenc szerint az importot vélhetően így sem lehet majd teljesen kiváltani, a pia­cot azonban a fő szezonon kívül a jelenleginél jóval nagyobb arányban tudják ellátni friss zöldséggel a termelők. A hajtatott termények, vagyis a paprika és a paradicsom mellett igaz ez a különböző gyökérzöldségekre és hagymafélékre is. Bár a termeléssel nem lenne gond, a megfelelő tárolók azonban még hiányoznak, így a gazdák rá vannak kényszerítve arra, hogy a betakarítást követően mielőbb túladjanak a termésen. Fontos az is, jegyezte meg a Ledó Ferenc, hogy tisztított, félkész termékként kerüljön piacra a zöldség, hiszen így a magyar áru a tavaszi szezonban tonnaszám érkező belga vagy holland mosott répával is fel tudja venni a versenyt.

Mint ismeretes, Nagy István agrárminiszter múlt héten, a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján jelentette be, hogy a tárca egy újabb, 80 milliárd forintos mezőgazdasági csomagot fog meghirdetni a nyár során a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztési és kertészeti ágazat számára, amelyet új beruházásokra, fejlesztésekre, korszerűsítésekre és bővítésekre lehet majd fordítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?