Koronavírus: elárulta a szakember, melyek most a magyar agrárium nagy lehetőségei

Koronavírus: elárulta a szakember, melyek most a magyar agrárium nagy lehetőségei

agrarszektor.hu
Az idei év tapasztalatai is megmutatták, hogy miért fontos a hazai termékek vásárlása, tavasszal ugyanis volt olyan időszak, amikor nem volt lehetőség külföldről behozni mindent, így a Magyarországon megtermelt termékekre kellett támaszkodni - mondta a Portfolio Agrár Klubon Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Hozzátette, nem lehet tudni mit hoz a koronavírus-járvány második hulláma, ezért ősszel is maximálisan oda kell figyelni, hiszen bármilyen fennakadás azon túl, hogy gazdasági nehézségeket okozhat, a gazdák megélhetését is veszélyeztetheti. Az elnök kiemelte, az Agrárkamara folyamatosan egyeztet a karanténszabályokról a Kormánnyal, fontos ugyanis, hogy a termelők folyamatosan el tudják végezni a szükséges munkákat a földeken.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A koronavírus kapcsán érdemes sok mindent újragondolni, az, hogy érintette az agrárszektort a pandémia, az nem kérdés, ugyanakkor nem egy általános hatásról beszélünk, hiszen vannak olyan ágazokat, ahol kifejezetten súlyos károkat okozott a járvány - hangsúlyozta Győrffy Balázs a Portfolio Agrár Klubon. Kiemelte, több szektor számára szűntek meg például az értékesítési csatornák, az Agrárkamara ezért létrehozta a NAK Piacteret, amellyel azoknak a termelőknek, feldolgozóknak igyekezett értékesítési felületet biztosítani, amelyek termékeire van kereslet, így itt a kiskereskedelmi hálózatok kapcsolatba tudnak velük lépni.

Győrffy Balázs kitért arra is, milyen döbbenetes számokat produkált a pánikvásárlás a tavaszi időszakban, a kamara a "Ne spájzolj" kampánnyal próbált ezen változtani, és az elnök szerint úgy tűnik a fogyasztók megértették, hogy felesleges egyszerre nagy mennyiségeket felhalmozni, hiszen minden nap elérhető a friss áru a boltok polcain. Kiemelte, az idei év tapasztalatai is megmutatták, hogy miért fontos a hazai termékek vásárlása, tavasszal ugyanis volt olyan időszak, amikor nem volt lehetőség mindent külföldről behozni, így az itthon megtermelt termékekre kellett támaszkodni.

Fontos a hazai termékek vásárlása, a fogyasztókat rá kell venni arra, hogy a hazai termékeket válasszák. Az Agrárkamara "Én is hazait vásárolok" kampánya fontos eszköze lehet a szemléletváltozásnak.

Átalakult a fogyasztói kosár a járvány alatt, és habár mostanra már talán visszaállt az azt megelőző állapotra, a forgalom még mindig nem az igazi - tájékoztatott Győrffy Balázs. Érdekesség ugyanakkor, hogy az online vásárlások száma nagyon megnőtt, sok fogyasztó belekóstolt ebbe a formába a pandémia alatt, és sokan nem is álltak vissza a hagyományos vásárlási szokásokhoz. 

Az elnök elmondta, az Agrárkamara minden megyében működtet egy úgynevezett koordinációs csoportot, amelyek folyamatosan figyelik, monitorozzák az aktuálisan fellépő problémákat. Az megfigyelhető, hogy nyáron már nem a pandémiával kapcsolatos gondok voltak a középpontban, sokkal inkább az általános problémák foglalkoztatták a gazdákat. Nem lehet tudni, mit hoz majd a koronavírus-járvány második hulláma, ugyanakkor nagyon nehéz hónapok vannak mögöttünk, ezért ősszel is oda kell figyelni. Bármilyen fennakadás azon túl, hogy gazdasági nehézségeket okozhat, a termelők megélhetését is veszélyeztetheti - hangsúlyozta Győrffy Balázs. 

A karanténszabályok vonatkozásában folyamatosan egyeztetünk a kormánnyal, szerettük volna elérni, hogy az a gazda, amelyik pozitív, de nincs tünete, csendes magányában kimehessen a földre elvégezni a munkát, és habár ezt nem, de azt sikerült elérnünk, hogy 14-ről 10 napra csökkent a termelők karantén időszaka.

Annyival állunk jobban most, mint tavasszal, hogy már kicsit felkészültebbek vagyunk. Ugyanakkor tanulság, hogy a koronavírus-járvány felszínre hozta az egyes ágazatok problémáit, hiányosságait, illetve nehézségeit is - tette hozzá az Agrárkamara elnöke.  

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?