Koronavírus: elárulta a szakember, melyek most a magyar agrárium nagy lehetőségei

Koronavírus: elárulta a szakember, melyek most a magyar agrárium nagy lehetőségei

agrarszektor.hu
Az idei év tapasztalatai is megmutatták, hogy miért fontos a hazai termékek vásárlása, tavasszal ugyanis volt olyan időszak, amikor nem volt lehetőség külföldről behozni mindent, így a Magyarországon megtermelt termékekre kellett támaszkodni - mondta a Portfolio Agrár Klubon Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Hozzátette, nem lehet tudni mit hoz a koronavírus-járvány második hulláma, ezért ősszel is maximálisan oda kell figyelni, hiszen bármilyen fennakadás azon túl, hogy gazdasági nehézségeket okozhat, a gazdák megélhetését is veszélyeztetheti. Az elnök kiemelte, az Agrárkamara folyamatosan egyeztet a karanténszabályokról a Kormánnyal, fontos ugyanis, hogy a termelők folyamatosan el tudják végezni a szükséges munkákat a földeken.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A koronavírus kapcsán érdemes sok mindent újragondolni, az, hogy érintette az agrárszektort a pandémia, az nem kérdés, ugyanakkor nem egy általános hatásról beszélünk, hiszen vannak olyan ágazokat, ahol kifejezetten súlyos károkat okozott a járvány - hangsúlyozta Győrffy Balázs a Portfolio Agrár Klubon. Kiemelte, több szektor számára szűntek meg például az értékesítési csatornák, az Agrárkamara ezért létrehozta a NAK Piacteret, amellyel azoknak a termelőknek, feldolgozóknak igyekezett értékesítési felületet biztosítani, amelyek termékeire van kereslet, így itt a kiskereskedelmi hálózatok kapcsolatba tudnak velük lépni.

Győrffy Balázs kitért arra is, milyen döbbenetes számokat produkált a pánikvásárlás a tavaszi időszakban, a kamara a "Ne spájzolj" kampánnyal próbált ezen változtani, és az elnök szerint úgy tűnik a fogyasztók megértették, hogy felesleges egyszerre nagy mennyiségeket felhalmozni, hiszen minden nap elérhető a friss áru a boltok polcain. Kiemelte, az idei év tapasztalatai is megmutatták, hogy miért fontos a hazai termékek vásárlása, tavasszal ugyanis volt olyan időszak, amikor nem volt lehetőség mindent külföldről behozni, így az itthon megtermelt termékekre kellett támaszkodni.

Fontos a hazai termékek vásárlása, a fogyasztókat rá kell venni arra, hogy a hazai termékeket válasszák. Az Agrárkamara "Én is hazait vásárolok" kampánya fontos eszköze lehet a szemléletváltozásnak.

Átalakult a fogyasztói kosár a járvány alatt, és habár mostanra már talán visszaállt az azt megelőző állapotra, a forgalom még mindig nem az igazi - tájékoztatott Győrffy Balázs. Érdekesség ugyanakkor, hogy az online vásárlások száma nagyon megnőtt, sok fogyasztó belekóstolt ebbe a formába a pandémia alatt, és sokan nem is álltak vissza a hagyományos vásárlási szokásokhoz. 

Az elnök elmondta, az Agrárkamara minden megyében működtet egy úgynevezett koordinációs csoportot, amelyek folyamatosan figyelik, monitorozzák az aktuálisan fellépő problémákat. Az megfigyelhető, hogy nyáron már nem a pandémiával kapcsolatos gondok voltak a középpontban, sokkal inkább az általános problémák foglalkoztatták a gazdákat. Nem lehet tudni, mit hoz majd a koronavírus-járvány második hulláma, ugyanakkor nagyon nehéz hónapok vannak mögöttünk, ezért ősszel is oda kell figyelni. Bármilyen fennakadás azon túl, hogy gazdasági nehézségeket okozhat, a termelők megélhetését is veszélyeztetheti - hangsúlyozta Győrffy Balázs. 

A karanténszabályok vonatkozásában folyamatosan egyeztetünk a kormánnyal, szerettük volna elérni, hogy az a gazda, amelyik pozitív, de nincs tünete, csendes magányában kimehessen a földre elvégezni a munkát, és habár ezt nem, de azt sikerült elérnünk, hogy 14-ről 10 napra csökkent a termelők karantén időszaka.

Annyival állunk jobban most, mint tavasszal, hogy már kicsit felkészültebbek vagyunk. Ugyanakkor tanulság, hogy a koronavírus-járvány felszínre hozta az egyes ágazatok problémáit, hiányosságait, illetve nehézségeit is - tette hozzá az Agrárkamara elnöke.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?