2023. március 27. hétfő Hajnalka

Itt a NAV 2021-es ellenőrzési terve: a mezőgazdaság és élelmiszeripar is érintett

agrarszektor.hu
Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2021. évi ellenőrzési terve, amelyből kiderült, hogy idén négy fő terület lesz fókuszban. A jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése pont alatt többek között megtalálható az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése, valamint külön nevesített a zöldség-és gyümölcs-nagykereskedelem is.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatásából kiderül, hogy idén négy fő terület lesz az ellenőrzések fókuszában - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése pont alatt többek között megtalálható az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya), valamint külön nevesített a zöldség-és gyümölcs-nagykereskedelem is.

Ahogyan az várható volt az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővülésével, az adatok elemzésén alapuló módszerekkel a hatóság a költségvetés bevételeire kockázatot jelentő adóalanyokat igyekszik majd kiszűrni. Harmadik célterületként a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózókat ellenőrzik, különös hangsúllyal a határokon átnyúló ügyletek tekintetében. Negyedik pont az önkéntes jogkövetés támogatása, melyet úgy kíván elősegíteni a NAV, hogy kisösszegű adóeltérések esetén támogató eljárásokat alkalmaz, nagyobb összegű adóeltéréseknél és a több területen is észlelhető anomáliákhoz köthető adózóknál jogkövetési vizsgálatot végez.

Az összefoglalóból látható, hogy a gazdálkodói tevékenység folytatásával összefüggő tevékenységek ellenőrzések felsorolásánál a jövedékiadó-köteles tevékenységek ellenőrzése, valamint a népegészségügyi termékadó-kötelezettséghez kapcsolódó vizsgálatok is szerepelnek.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?