Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg az afrikai mezőgazdaság súlyos gondját

Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg az afrikai mezőgazdaság súlyos gondját

agrarszektor.hu
A Vodafone Digitális Díj Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriájának egyik dobogósa, a SMAPP LAB az afrikai kontinensen segít: a digitális csapdahálózatot Kenyában tesztelik, ezáltal hatékonyabbá téve a mezőgazdasági termelést. A magyar fejlesztők adatalapú innovációja a kártevők elleni hatékony védekezésben segíti az ottani gazdákat. A tesztelés októberben kezdődött az afrikai kontinensen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A SMAPP LAB közel 120 pályázó közül került be a Vodafone Alapítvány által életre hívott Vodafone Digitális Díj innovációs verseny dobogósai közé: 2021-ben ők lettek a Bolygónk és Fenntarthatóság kategória második helyezettje. A tavaly alakult, mezőgazdasági digitalizációval foglalkozó SMAPP LAB fejlesztése valós idejű lokális megbízható adatokat szolgáltat a gazdák számára a kártevők elleni védekezés során, hogy ezáltal hatékonyan, optimalizált permetszer kijuttatás mellett vehessék fel a küzdelmet a rovarok ellen, ezzel hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasághoz.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az október közepén megnyílt kenyai tesztközpontban elsősorban a sereghernyó elleni védekezés során fogják alkalmazni a megoldást, ugyanis a sereghernyó az egyik legveszélyesebb kártevő az afrikai kontinensen, amely a legfontosabb szántóföldi növényeket és zöldségféléket támadja. A SMAPP LAB fejlesztésével hatékonyan, megfelelő időben, a szükséges permetszer-kijuttatás mellett vehetik fel a harcot a gazdák a kártevők ellen, ezzel is hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasági termeléshez. A SMAPP LAB csapdáit aktívan használják a gyapottok-bagolylepke ellen Európa több országában is, Magyarország mellett Bulgáriában, Romániában és Ukrajnában, továbbá tesztelik Csehország, Lengyelország, valamint Szlovákia mezőgazdasági területein is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kenyában kihelyezett tesztcsapdáink egyrészt mezőgazdasági áttörést jelentenek a térségben, másrészt viszont a társadalmi szerepvállalás szempontjából is kiemelten fontosak, hiszen az ország lakosságának 75%-a mezőgazdasággal foglalkozik, a térségben a legtöbb család azonban alig egy hektár területen tud csak dolgozni. Ezek a gazdaságok az esetek túlnyomó részében hátrányban vannak a korszerű technika hiánya miatt, így a termelőképességük is sokkal gyengébb. Célunk, hogy a digitális csapda adaptálásával megakadályozzuk a komoly károkat és optimalizáljuk a permetszerek használatát, fejlesztve a kenyai mezőgazdaság egyik fontos szegmensét  

 - mondta el Bereczki Anna, a SMAPP LAB társalapítója

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?