Megdöbbentő felmérés érkezett: így látja a jövőt az európai termelők zöme

Megdöbbentő felmérés érkezett: így látja a jövőt az európai termelők zöme

agrarszektor.hu
2021 végén jelent meg az európai mezőgazdasági termelők elégedettségének alakulását bemutató jelentés, amely a tavaly őszi felmérés eredményeit ismerteti. A Copa-Cogeca felmérésének kiértékelése alapján az körvonalazódik, hogy a mezőgazdasági termelők összességében pozitívan ítélik meg a saját gazdasági helyzetüket, a jövő tekintetében azonban már nem ennyire optimisták. Az elmúlt időszakban felmerült problémák közül a legtöbben a kiszámíthatatlan időjárási körülményeket, a közüzemi költségek elszállását, valamint a munkaerőtoborzással kapcsolatos nehézségeket jelölték meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2021-es év végén jelent meg az a jelentés, amely az európai mezőgazdasági termelők elégedettségének alakulását mutatta be, és amely a tavaly őszi felmérés eredményeit ismertette. Ez a fajta kérdőívezés már hosszabb múltra tekint vissza, a kezdeményezést pedig a Copa-Cogeca indította el több mint 10 évvel ezelőtt - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ennek a felmérésnek az a kifejezett célja célja, hogy az ernyőszervezet évente kétszer is visszajelzést kapjon az uniós tagországok termelőinek a saját helyzetükre vonatkozó jelenlegi és jövőbeli megítéléséről, a felmerült problémák köréről és a termelőket ért esetleges negatív kritikákról.

A vizsgálatban a NAK is részt vesz: ennek keretében ősszel és tavasszal telefonos úton szokta megkeresni a reprezentatív mintában szereplő 150 tagját. A felmérésben szereplő tagállamok - Belgium (Flandria), Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Magyarország - összesített eredményeit egy aggregált mutatóba számítják bele, de a jelentésben megtalálható az országonkénti kiértékelés is. A rendelkezésre álló adatok az európai szintű összkép egy enyhén javuló trendet mutat, ugyanakkor érdemes a mögöttes értékeket is megnézni, mivel ez az átlag több, országonként eltérő trendeket fed.

A termelők aktuális gazdasági helyzetének megítélését illetően Magyarország esetében némi javulás volt tapasztalható, amely még Belgiumról, Franciaországról és Olaszországról mondható el. A jövő tekintetében viszont a megkérdezettek már kevésbé nyilatkoztak optimistán, ugyanis a 7 tagállamból 5 - köztünk hazánk is - a skála negatív tartományába került, amely egy jellemzően borúlátó hangulatról árulkodik.

A felmérést megelőző 3 hónapban előforduló problémák esetében a magyar megkérdezettek közel 41%-a nyilatkozott úgy, hogy az ő esetében nem merült fel ilyen és 36% jelezte, hogy csak kisebb gondok jelentkeztek. Jelentős problémákról a válaszadók 16%-a, súlyos gondokról pedig 7,33% számolt be. Az európai mezőgazdasági termelők a legnagyobb problémaként az időjárási körülményeket, a közüzemi költségeket, valamint a munkaerőtoborzással kapcsolatos problémákat jelölték meg. A Copa-Cogeca 2021. őszi termelői elégedettségi felmérésről készített angol nyelvű jelentése ezen az oldalon érhető el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?