2023. szeptember 22. péntek Móric
Megdöbbentő felmérés érkezett: így látja a jövőt az európai termelők zöme

Megdöbbentő felmérés érkezett: így látja a jövőt az európai termelők zöme

agrarszektor.hu
2021 végén jelent meg az európai mezőgazdasági termelők elégedettségének alakulását bemutató jelentés, amely a tavaly őszi felmérés eredményeit ismerteti. A Copa-Cogeca felmérésének kiértékelése alapján az körvonalazódik, hogy a mezőgazdasági termelők összességében pozitívan ítélik meg a saját gazdasági helyzetüket, a jövő tekintetében azonban már nem ennyire optimisták. Az elmúlt időszakban felmerült problémák közül a legtöbben a kiszámíthatatlan időjárási körülményeket, a közüzemi költségek elszállását, valamint a munkaerőtoborzással kapcsolatos nehézségeket jelölték meg.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A 2021-es év végén jelent meg az a jelentés, amely az európai mezőgazdasági termelők elégedettségének alakulását mutatta be, és amely a tavaly őszi felmérés eredményeit ismertette. Ez a fajta kérdőívezés már hosszabb múltra tekint vissza, a kezdeményezést pedig a Copa-Cogeca indította el több mint 10 évvel ezelőtt - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ennek a felmérésnek az a kifejezett célja célja, hogy az ernyőszervezet évente kétszer is visszajelzést kapjon az uniós tagországok termelőinek a saját helyzetükre vonatkozó jelenlegi és jövőbeli megítéléséről, a felmerült problémák köréről és a termelőket ért esetleges negatív kritikákról.

A vizsgálatban a NAK is részt vesz: ennek keretében ősszel és tavasszal telefonos úton szokta megkeresni a reprezentatív mintában szereplő 150 tagját. A felmérésben szereplő tagállamok - Belgium (Flandria), Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Magyarország - összesített eredményeit egy aggregált mutatóba számítják bele, de a jelentésben megtalálható az országonkénti kiértékelés is. A rendelkezésre álló adatok az európai szintű összkép egy enyhén javuló trendet mutat, ugyanakkor érdemes a mögöttes értékeket is megnézni, mivel ez az átlag több, országonként eltérő trendeket fed.

A termelők aktuális gazdasági helyzetének megítélését illetően Magyarország esetében némi javulás volt tapasztalható, amely még Belgiumról, Franciaországról és Olaszországról mondható el. A jövő tekintetében viszont a megkérdezettek már kevésbé nyilatkoztak optimistán, ugyanis a 7 tagállamból 5 - köztünk hazánk is - a skála negatív tartományába került, amely egy jellemzően borúlátó hangulatról árulkodik.

A felmérést megelőző 3 hónapban előforduló problémák esetében a magyar megkérdezettek közel 41%-a nyilatkozott úgy, hogy az ő esetében nem merült fel ilyen és 36% jelezte, hogy csak kisebb gondok jelentkeztek. Jelentős problémákról a válaszadók 16%-a, súlyos gondokról pedig 7,33% számolt be. Az európai mezőgazdasági termelők a legnagyobb problémaként az időjárási körülményeket, a közüzemi költségeket, valamint a munkaerőtoborzással kapcsolatos problémákat jelölték meg. A Copa-Cogeca 2021. őszi termelői elégedettségi felmérésről készített angol nyelvű jelentése ezen az oldalon érhető el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?