Drasztikus lépésre készül a német kormány: érik a krízis, kifakadtak a gazdák

Drasztikus lépésre készül a német kormány: érik a krízis, kifakadtak a gazdák

agrarszektor.hu
A minimálbér emelése ellen tiltakoznak a mezőgazdasági munkáltatók Németországban, a Bundestag által tervezett emelés ugyanis óriási problémákat okozhat a német agráriumban. A német mezőgazdasági vállalkozások működését az utóbbi hetekben azinputanyagár-emelkedés már így is rendkívüli mértékben megterhelte, de a lépés különösen a munkaintenzív zöldség- és gyümölcstermesztő ágazat gazdaságos működésére jelentene komoly veszélyt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Április 29-én tartotta első vitanapját a német kormány az idei évre tervezett minimálbér-emelésről. Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség (DBV, Deutschen Bauernverbandes) elnöke, és Martin Empl, a Német Mezgazdasági és Erdészeti Munkáltatók Szövetségének (GLFA, Gesamtverbandes der deutschen Land- und Forstwirtschaftlichen Arbeitgeberverbände) elnöke szerint is elfogadhatatlan az az ütemterv, hogy július 1-jével 10,45 euróra, majd október 1-jével 12 euróra emeljék az órabér alsó határát. Rukwied szerint a német mezőgazdasági vállalkozások működését az utóbbi hetekben az ukrán háború miatti inputanyagár-emelkedés már így is rendkívüli mértékben megterhelte. Különösen a munkaintenzív zöldség- és gyümölcstermesztő ágazat gazdaságos működésére jelentene komoly veszélyt egy ilyen beavatkozás - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Rukwied és Empl rendkívül aggasztónak tartja továbbá, hogy a minimálbér rendeleti úton történő emelése teljesen szembemegy az ágazatok számára a német alkotmány által garantált kollektív bérmegállapodási autonómiával. Amennyiben ez a béremelési ütemterv átmenne a Bundestagon, az még inkább az import irányába tolná el Németország zöldség- és gyümölcsellátásának egyensúlyát. Jelenleg a német órabér alsó határa 9,82 euró, azaz körülbelül 3700 Ft (2022. január 1-től). Ez egy teljes munkaidős, napi nyolc órás állás esetén 1621 eurós havi fizetést jelent, ami nagyjából 612 ezer Ft-nak felel meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?