Fontos megállapodás született Magyarország és Üzbegisztán között

Fontos megállapodás született Magyarország és Üzbegisztán között

agrarszektor.hu
Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora 2022. április 25-29. között Üzbegisztánban tett látogatást, ahol több fontos és eredményes megbeszélést folytatott üzbég állami és egyetemi vezetőkkel, valamint Dr. Kovács Gyulával, hazánk üzbegisztáni nagykövetével, akivel a 2021-ben átadott Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ aktuális kérdéseiről egyeztetett. Kiemelkedő jelentőségű, hogy az üzbég Innovációs Minisztériumban kutatói cseréről írt alá megállapodást Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor és Prof. Shahlo Turdikulova üzbég innovációs miniszterhelyettes.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022. április 27-én Dr. Bahodirjon Shermuhammadovich Shermuhammadov, a Fergana Egyetem rektora egész napos látogatás során fogadta Prof. Dr. Gyuricza Csabát. A találkozón közös szőlészeti és borászati képzési program elindításában állapodtak meg. A taskenti egyetem delegációja - a további együttműködés érdekében - várhatóan az év második felében érkezik Magyarországra - írja közleményében a MATE. A megbeszélés során felmerült egy közös diploma kiadásának lehetősége, valamint szó esett egy, a magyar vállalatok számára is kiváló lehetőségről, mely a helyi gyümölcsök exportját tenné lehetővé. Az egyeztetés során felmerült a technológia-transzferben rejlő potenciál, lévén, hogy a két ország hasonló gyümölcsfajokat termeszt.

A program során Dr. Gyuricza Csaba látogatást tett a Taskenti Agrártudományi Egyetemen, ahol találkozott az intézmény rektorhelyettesével, Khasanov Alisherrel. A rektorhelyettes elmondta, hogy az üzbég egyetem hallgatói közül egyre többen szeretnének részt venni a Stipendium Hungaricum program mester- és doktori képzésein.

Április 28-án a rektor Prof. Shahlo Turdikulova üzbég innovációs miniszter-helyettessel találkozott, akivel ratifikálták a MATE-n 25 képzési helyet biztosító csereprogramról szóló együttműködési megállapodást. A képzésre máris ötvenen jelentkeztek, a kétkörös kiválasztási folyamat első szakasza már el is indult. A tervek szerint ez év júliusától érkeznek majd üzbég hallgatók és kutatók a MATE különböző intézeteibe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?