2023. március 24. péntek Gábor, Karina

Fontos megállapodás született Magyarország és Üzbegisztán között

agrarszektor.hu
Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora 2022. április 25-29. között Üzbegisztánban tett látogatást, ahol több fontos és eredményes megbeszélést folytatott üzbég állami és egyetemi vezetőkkel, valamint Dr. Kovács Gyulával, hazánk üzbegisztáni nagykövetével, akivel a 2021-ben átadott Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ aktuális kérdéseiről egyeztetett. Kiemelkedő jelentőségű, hogy az üzbég Innovációs Minisztériumban kutatói cseréről írt alá megállapodást Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor és Prof. Shahlo Turdikulova üzbég innovációs miniszterhelyettes.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

2022. április 27-én Dr. Bahodirjon Shermuhammadovich Shermuhammadov, a Fergana Egyetem rektora egész napos látogatás során fogadta Prof. Dr. Gyuricza Csabát. A találkozón közös szőlészeti és borászati képzési program elindításában állapodtak meg. A taskenti egyetem delegációja - a további együttműködés érdekében - várhatóan az év második felében érkezik Magyarországra - írja közleményében a MATE. A megbeszélés során felmerült egy közös diploma kiadásának lehetősége, valamint szó esett egy, a magyar vállalatok számára is kiváló lehetőségről, mely a helyi gyümölcsök exportját tenné lehetővé. Az egyeztetés során felmerült a technológia-transzferben rejlő potenciál, lévén, hogy a két ország hasonló gyümölcsfajokat termeszt.

A program során Dr. Gyuricza Csaba látogatást tett a Taskenti Agrártudományi Egyetemen, ahol találkozott az intézmény rektorhelyettesével, Khasanov Alisherrel. A rektorhelyettes elmondta, hogy az üzbég egyetem hallgatói közül egyre többen szeretnének részt venni a Stipendium Hungaricum program mester- és doktori képzésein.

Április 28-án a rektor Prof. Shahlo Turdikulova üzbég innovációs miniszter-helyettessel találkozott, akivel ratifikálták a MATE-n 25 képzési helyet biztosító csereprogramról szóló együttműködési megállapodást. A képzésre máris ötvenen jelentkeztek, a kétkörös kiválasztási folyamat első szakasza már el is indult. A tervek szerint ez év júliusától érkeznek majd üzbég hallgatók és kutatók a MATE különböző intézeteibe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09