Pörögnek a beruházások a magyar agráriumban: rengetegen pályáztak a milliárdokra

Pörögnek a beruházások a magyar agráriumban: rengetegen pályáztak a milliárdokra

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági beruházások mértéke az idei év első negyedévében csaknem 21%-kal, míg a második negyedévben több mint 25%-kal növekedett. A már megvalósított fejlesztések a hatékonyság növekedésén keresztül hozzá hozzájárulnak a jelenlegi háborús gazdasági helyzet áthidalásához is.

A mezőgazdaság és élelmiszeripar átfogó technológiai megújítását szolgáló Megújuló vidék, megújuló agrárium kormányzati program az egyre nehezebb gazdasági környezetben is lökésszerű hatást tudott gyakorolni a fejlesztésekre. Az idei év első félévben összesen 293 milliárd forintot költöttek beruházásokra a gazdálkodók. Az élelmiszeriparban megvalósuló fejlesztések a 2021-es élénk beruházási aktivitást követően 2022 első félévében is bővültek. Az ágazat beruházásainak volumene az első negyedévi 4,3% után a második negyedévben 6,6%-kal bővült. Az élelmiszeripari vállalkozások 2022 első félévében összesen 172,6 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre.

A vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó, magyar költségvetésből származó megemelt nemzeti társfinanszírozásának köszönhetően elindított nagyszabású beruházási program 2021 eleji kezdete óta a mezőgazdaság fejlesztései 836, míg az élelmiszeripar beruházásai 598 milliárd forintot értek el. Az európai energiaválság, az input anyagok költségnövekedése és a háborús gazdasági környezet felértékeli a megvalósított, hatékonyságot segítő és előremutató fejlesztéseket. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a magyar agráriumra válságok idején is számíthat az ország és az agrárium is számíthat a kormányzatra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03