Itt a nagy bejelentés: óriási segítséget kapnak a német gazdák a háború miatt

Itt a nagy bejelentés: óriási segítséget kapnak a német gazdák a háború miatt

agrarszektor.hu
Fontos döntést hozott a német szövetségi kormány az orosz-ukrán háború begyűrűző következményeit különösképpen megérző termelők megsegítésére: két lépcsőben indítanak szinte bürokráciamentes agrártámogatási programot a háború következményeinek enyhítésére. A program keretén belül 180 millió eurót fognak szétosztani a rászoruló gazdák és vállalkozások között.

Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy megkezdik az összesen 180 millió eurós úgynevezett kiigazítási támogatási csomag folyósítását azoknak a termelőknek, akiket az orosz-ukrán háború begyűrűző következményei különösen súlyosan érintenek - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Első lépésben 135 millió eurót osztanak szét a gazdálkodók között, gazdaságonként maximálisan 15 ezer euró mértékben. A támogatás igénybe vételéhez szükséges papírmunkát, jelentkezési feltételeket igyekeznek a minimális szintre csökkenteni. Az első lépcső 135 millió eurós keretösszegéből körülbelül 42 ezer agrárvállalkozás számíthat forrásokra, a fán termő gyümölcsök ágazata 4,7 millió euró, a bogyósok 2,3 millió, a spárgatermesztők 5,1 millió, az iparizöldség-termesztők 10,7 millió euró, a frisszöldség-termesztők 7,6 millió euró, míg az intenzív zöldségtermesztési ágazat 4,65 millió eurós támogatásban részesül. A támogatások kifizetését a Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL, Bundesministerium für Ernahrung und Landwirtschaft) intézi, feltétel a fenntarthatósági előírásoknak való megfelelés (ezt a 2021-ben már folyósított zöldítési komponens folyósítása igazolja).

Novembertől várhatóan megindulhat a fennmaradó 45 millió eurós keret folyósítása is, ezt a német kormány csekély összegű támogatás formájában fogja utalni, ehhez viszont - ellentétben az első lépcső 135 millió eurós keretével - uniós jóváhagyás is szükséges. Erre a támogatásra a német gazdák október 1-31. között adhatják be kérelmüket, a cél főleg az első keretből nem vagy csak kis mértékben részesülő kisgazdaságok megsegítése, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák például csak legfeljebb 10 hektáros mérethatárig pályázhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?