Itt a nagy bejelentés: óriási segítséget kapnak a német gazdák a háború miatt

Itt a nagy bejelentés: óriási segítséget kapnak a német gazdák a háború miatt

agrarszektor.hu
Fontos döntést hozott a német szövetségi kormány az orosz-ukrán háború begyűrűző következményeit különösképpen megérző termelők megsegítésére: két lépcsőben indítanak szinte bürokráciamentes agrártámogatási programot a háború következményeinek enyhítésére. A program keretén belül 180 millió eurót fognak szétosztani a rászoruló gazdák és vállalkozások között.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy megkezdik az összesen 180 millió eurós úgynevezett kiigazítási támogatási csomag folyósítását azoknak a termelőknek, akiket az orosz-ukrán háború begyűrűző következményei különösen súlyosan érintenek - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Első lépésben 135 millió eurót osztanak szét a gazdálkodók között, gazdaságonként maximálisan 15 ezer euró mértékben. A támogatás igénybe vételéhez szükséges papírmunkát, jelentkezési feltételeket igyekeznek a minimális szintre csökkenteni. Az első lépcső 135 millió eurós keretösszegéből körülbelül 42 ezer agrárvállalkozás számíthat forrásokra, a fán termő gyümölcsök ágazata 4,7 millió euró, a bogyósok 2,3 millió, a spárgatermesztők 5,1 millió, az iparizöldség-termesztők 10,7 millió euró, a frisszöldség-termesztők 7,6 millió euró, míg az intenzív zöldségtermesztési ágazat 4,65 millió eurós támogatásban részesül. A támogatások kifizetését a Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL, Bundesministerium für Ernahrung und Landwirtschaft) intézi, feltétel a fenntarthatósági előírásoknak való megfelelés (ezt a 2021-ben már folyósított zöldítési komponens folyósítása igazolja).

Novembertől várhatóan megindulhat a fennmaradó 45 millió eurós keret folyósítása is, ezt a német kormány csekély összegű támogatás formájában fogja utalni, ehhez viszont - ellentétben az első lépcső 135 millió eurós keretével - uniós jóváhagyás is szükséges. Erre a támogatásra a német gazdák október 1-31. között adhatják be kérelmüket, a cél főleg az első keretből nem vagy csak kis mértékben részesülő kisgazdaságok megsegítése, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák például csak legfeljebb 10 hektáros mérethatárig pályázhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?