Megdöbbentő döntést hozott a német kormány: sok gazda sorsa dőlhet el most

Megdöbbentő döntést hozott a német kormány: sok gazda sorsa dőlhet el most

agrarszektor.hu
A német szövetségi kormány döntése értelmében a mezőgazdaságban termelő vállalatok nem részesülnek az energiaár-támogatási programból (Kostendämpfungsprogramm), azaz kizárták őket a támogatható cégek köréből. Michaela Kaniber, Bajorország szövetségi állam agrárminisztere nem is fogta vissza magát, amikor a döntést értékelte. Mint mondta, a szövetségi kormány levegőnek nézi az agráriumot, és a programból való kizárásával végzetes hibát követ el, rendkívüli rövidlátásuk megdöbbenést okoz a bajor gazdák körében. Míg a világjárvány idején mást sem hallottunk, mint hogy milyen fontosak a hazai gazdák, most a vörös-sárga-zöld jelzőlámpa-koalíció egyszerűen kihagyja őket az energiaválság hatásait tompító programból.

A kancellár úr Liverpool-szurkolóktól kölcsönzött örökszép szavai („You'll never walk alone” - Soha nem maradsz egyedül) úgy látszik, a gazdáinkra nem vonatkoznak. Németországban egyetlen gazda 137 embert lát el élelmiszerrel! A termelési költségek óriási mértékben emelkedtek, különösen az üvegházi hajtató kertészetekben, és főleg a kis- és közepes méretű gazdaságok vannak tűrőképességük határán. A koronavírus-járvány idején a kormány még partner volt a regionális ellátás, a helyi termelés biztosításában, most pedig az önellátás teljes feladását kockáztatja - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel a politikával Németország importfüggősége tovább nő, és pontosan ott fog kikötni, ahová most az energiaágazattal is jutott! A szövetségi kormány még az esetleges gázhiány következményeinek felmérésekor is teljesen téves következtetéseket vont le - például, hogy a kertészeti ágazatot ez csak kis mértékben érinti, vagy hogy a lakosságot a környező országokból származó zöldségekkel és gyümölcsökkel is el lehet látni. Kilóg a lóláb: nyilvánvaló, hogy a jelzőlámpa-koalíció a német élelmiszer-ellátás jövőjét a külföldi termelőktől való függésben, a hosszú szállítási láncokban és az élelmiszerimportban látja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Meggondolatlanul veszélybe sodorja a hosszú évek alatt kialakult kapcsolatokat, üzleti struktúrákat - mi lesz a családi gazdaságokkal és a biotermesztőkkel? Hirtelen semmit sem érnek a lokális, rövid ellátási láncok, amit a zöldek oly fennen hangoztattak? Világosan kell látni, hogy ha a hajtató kertészeteknek ezen a télen be kell zárniuk az üvegházakat, akkor ezekben a létesítményekben már nem fog újra indulni a termelés. A jelzőlámpa-koalíciónak sürgősen változtatnia kell döntésén, és a további támogatási programokban a lehető legjobban figyelembe kell venniük helyben működő élelmiszer-termelőink érdekeit!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?