2023. október 5. csütörtök Aurél
Óriási beruházás Martonvásáron: új vetőmagüzemet építene a magyar vállalat

Óriási beruházás Martonvásáron: új vetőmagüzemet építene a magyar vállalat

agrarszektor.hu
Óriási a verseny a hazai és a nemzetközi vetőmagpiacokon, és aki sikeres szeretne lenni ebben az ágazatban, annak nemcsak jó genetikai alapokkal kell rendelkeznie, de technológiából is a legkorszerűbbet kell alkalmaznia. A martonvásári Marton Genetics egy új vetőmagüzem építésével kívánja növelni a versenyelőnyét.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Már kijelölték a martonvásári ipari parkban azt a 15,3 hektáros területet, ahol a Marton Genetics tervezett új vetőmagüzeme épülhet. Az ipari park vagyonkezelője a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) lett. Részükre már egy dán tervezőiroda által elkészített üzemi technológiai tervet is be tudott mutatni a martonvásári fajták és hibridek vetőmagjait előállító és forgalmazó vállalat - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Ez a terv milliméterre pontosan tartalmazza a vetőmagüzem komplett rendszerét, a teljes technológiai sort, informatikával, logisztikai támogatással egyetemben. Per pillanat 35 millió euróra van beárazva, a teljes zöldmezős beruházás költsége 65 millió euró. A zöld lámpára várunk ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb, mezőgazdasághoz kötődő beruházását megvalósítsuk

- mondta Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója, aki szerint a jelenlegi gazdasági környezetben a korábban tervezett 2024-es átadás két évet is csúszhat. 

A szakember beszélt arról is, hogy egy ilyen korszerű és nagy kapacitású üzem hosszú távon támogatja a hazai vetőmagszektor teljes vertikumát. A jelen helyzetben különösen fontos Magyarország élelmiszer- és élelmiszer-biztonsági önrendelkezésének megtartása és megerősítése - magyarázta Sándorfy András. A kormány által stratégiai ágazatnak tekintett vetőmagvertikum versenyképessége miatt is kulcsszerepe lenne az üzem megépülésének. 

A multinacionális támogatottságú vetőmagos cégekkel csak a jelenleginél hatékonyabb termeléssel és feldolgozással lehet felvenni a versenyt itthon és a magyar vetőmagágazat számára fontos külpiacokon is.
A martonvásári cég intenzíven keresi és alapozza meg az új piacait, például a nagy mezőgazdasági potenciállal rendelkező közép-ázsiai országokban, ahol már nagyon biztató kísérleti eredményeket értek el. Kazahsztánban és Üzbegisztánban kutatás-fejlesztési programokba kezdtek, fajtakísérleteket állítottak be a martonvásári kiváló stressztűrő fajtákból és hibridekből, amelyek idén zárták első kiértékelésüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sándorfy András biztatónak nevezte azt is, hogy miután Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő nemrég megnyerte az előrehozott választást, első rendeleteinek egyikében a vidékfejlesztés és az agrárium támogatását írta elő. Arra is emlékeztetett, hogy tavaly nyáron azért kellett távoznia az ottani agrárminiszternek, mert két tartományban is élelmiszerhiány alakult ki, majd idén több gabona termett, mint eddig bármikor.

Rendkívül dinamikus fejlődésnek indult a kazah mezőgazdaság, ebből nem szeretnénk kimaradni. Technológiát és tudást exportálunk, de ez csak a kezdet, a következő lépcsőfokok végén a mi martonvásári genetikánkat fogják termelni

- mondta Sándorfy András. 

A szakember ezzel arra is utalt, hogy nemcsak a közös genetikai programokban és a fajtakísérletekben gondolkodnak a partnereinkkel, hanem a helyi vetőmag-előállításban is, mivel a közvetlen vetőmagtranszfer gazdaságossága szinte zéró. Kazahsztán mezőgazdaságát illetően Sándorfy András kifejtette, hogy jelenleg 200 ezer hektáron termelnek kukoricát, de három-négy év múlva ez 400-500 ezer hektárra bővíthető, és ez elsődleges terv. Tudni kell azt is, hogy ott - főként a talajuk adottságainak köszönhetően, amelyekkel mi sosem fogunk tudni versenyezni - hektáronként 16-18 tonnás kukorica-termésátlaggal kell számolni. A Marton Genetics jelenlegi piaci részesedése a kukorica-vetőmagok piacán csaknem 10%, amelynek a megtartása is kemény edzés a honi versenypályán, de a martonvásáriak célja az, hogy hazai piaci pozíciójukat is erősítsék.

A kalászos gabonák termőterülete Kazahsztánban ennél lényegesen nagyobb, tízmillió hektár. A martonvásári fajták itthoni piaci részesedése közel 60%, és folyamatosan jól teljesítenek. Sándorfy András beszélt arról is, hogy a cégnek Kazahsztánban a kalászos gabonafélékben egyelőre kisebb a szerepe, mint a kukorica-vetőmagok piacán, ám az ambícióik itt is nagyok. Martonvásáron természetesen az extrém körülményeket szimulálva is szelektálják a fajtajelölteket, amelyekből néhányat a kazah táblákon is teszteltek, a hazaihoz képest rendkívül rövid vegetációs időszak körülményei között. A Marton Genetics ügyvezető igazgatójának elmondása szerint nagyon jók lettek az eredményeik, sőt, a martonvásári fajták lényegesen jobban teljesítenek, mint a jelenleg ott elérhetők. Márpedig ha egy-két tonnát rá lehet tenni az ottani termésátlagra, az tízmillió hektáron már nemzetgazdasági szinten is jelentős többletet hoz - érzékeltette a szakember a Marton Genetics számára a kazah gabonatermesztésben rejlő potenciált. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?