Összeomlás vagy kánaán jön? Kiderült, mi vár a magyar gazdaságra 2023-ban

Összeomlás vagy kánaán jön? Kiderült, mi vár a magyar gazdaságra 2023-ban

agrarszektor.hu
Milyen év vár ránk 2023-ban, mekkora lesz az infláció, csökkenni fognak a kamatok vagy emelkedni, esetleg összeomlik a magyar gazdaság vagy kánaán lesz? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a Portfolio Csoport gazdasági kitekintő kerekasztal-beszélgetésében a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon. Abban mindenki egyetértett, hogy az idei év eleje nehezebb, nyögvenyelősebb lesz, de a gazdasági feltételek folyamatosan javulnak és a recessziót is megúszhatjuk. A szakemberek kimondták, az az őrült volatilitás, amit 2022-ben tapasztaltunk, idén már biztosan nem lesz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Stagnálhat 2023-ban éves átlagban a gazdaság Magyarországon, az első három negyedév még biztosan mínuszos lesz, de a negyedik negyedévben már pozitív tartományba kerülhet a gazdasági növekedés itthon - mondta Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője a Portfolio Csoport egyik kerekasztal-beszélgetésében. Hozzátette, a növekedés fő hajtóereje az energia ára, így azzal, hogy most lejöttünk a csúcsról, a következő fűtési szezon terhei is valószínűleg sokkal kisebbek lesznek. A szakember úgy látja, megúszhatja Magyarország a recessziót, és idén 1 százalékos gazdasági növekedés várható. A forint árfolyammal kapcsolatban kiemelte, bíznak benne, hogy 2023-ban 380-400-as szint várható, de hangsúlyozta, jelenleg olyan eszközben kell tartani a pénzt, ami a jegybanki irányadó kamatszintet tudja biztosítani, kicsi az esélye annak, hogy az euró jobb most erre, mint a forint.

Ha az energiaárak azon a szinten maradtak volna, ahol 2022 augusztus végén és szeptember elején voltak, akkor Magyarország egy menedzselhetetlen válságba ment volna bele - hangsúlyozta Madár István, a Portfolio vezető elemzője. Óriási vállalati csődökkel, hatalmas inflációval találkoztunk volna, és mindenkinek borzalmasan fájdalmas lett volna ez az időszak, boruló költségvetéssel - közölte a szakember. 

Most inkább egy kényelmetlen évben vagyunk, ahol a feltételek folyamatosan javulni fognak, a kamatot és az inflációt tekintve egyaránt, 2023 eleje azonban biztosan nyögvenyelős lesz. 2022 őszéhez képest közel vagyunk most ahhoz, hogy az alkalmazkodási folyamat a végéhez érjen. Az az őrült volatlilitás, amit tavaly megéltünk, az nem lesz már idén.

Madár István szerint a forint árfolyam inkább 400 forint körül fog majd stabilizálódni, ha a kormányzat és a jegybank látványosan elkezd majd együttműködni. Kiemelte, azt látni, hogy a külföldi befektetők is elkezdtek újra érdeklődni Magyarország iránt, hiszen észlelik ők is, hogy a költségvetésünk az egyensúlyi irányba mozog ismét. A kamatcsökkentéssel kapcsolatban a szakember beszélt arról, hogy jelenleg úgy tűnik, a jegybank márciusban akarja elkezdeni azt, nyáron már 13 százalékos lehet az alapkamat, és 2023 végén már ez alatt is lehet a kamatszint Magyarországon. Emellett az is alapvárakozás, hogy az infláció nagyon lassan elkezd majd csökkeni, és év végére leeshet 10 százakékra is. Az inflációt az árstop sem tartja kordában itthon, elkerülhetetlen tehát a kivezetése, mert olyan torzulásokat okoz a rendszerben, amelyek előbb-utóbb fenntarthatatlanná válnak - mondta a Portfolio elemzője, példaként említve az egyes termékhiányokat, valamint az alacsony minőségű import termékek megjelenését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33