Durván drágulnak ezek a gépek Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

Durván drágulnak ezek a gépek Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
A kertészeti eszközök árdrágulása nem csupán a gazdákat, hobbikertészeket érinti, hanem az egész mezőgazdasági iparra kihat. Egy kutatás szerint bizonyos eszközök ára akár 50%-al emelkedett csupán egy év leforgása alatt - derült ki egy friss felmérésből, amelynek során 23 mezőgazdászt kérdeztek meg a piaci árváltozásról.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egy felmérés során arra kérték a szektorban dolgozó szakembereket (például kertészek, agrárgazdák, értékesítők), hogy mondják meg, a kertészetben használt gépek és eszközök árait illetően milyen mértékű változást figyeltek meg a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest. A különféle szaküzletek és termékek árai között jelentős eltérések is lehetnek, hiszen teljesen más beszállítói piaca lehet például az aggregátoroknak, rotációs kapáknak vagy láncfűrészeknek. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak.

Forrás: AndaMédia
Forrás: BpGÉP

A felmérésben 23 szakember vett részt: voltak, akik szerint mindössze 20% volt a növekedés, valakik szerint 50%. A diagrammról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 20%-os drágulás volt tapasztalható, de nagy átlagban körülbelül 30% a megállapítható érték az elmúlt évre nézve.

Mivel indokolható az áremelkedés? Pelikán Márton, a BpGÉP kertészeti gépkölcsönző ügyvezetője szerint a folyamat több tényezőre vezethető vissza. Mint mondta, a gépészeti, fémipari alapanyagok és szerszámok drágulása hasonló a háztartási gépek árváltozásához - hiszen, a beszállítói láncok ugyanúgy a technológiai iparra vezethetők vissza. Ebben a szektorban is felüti a fejét az infláció, az ukrajnai háború pedig rendkívül kedvezőtlenül befolyásolja a gazdasági helyzetet. Az ügyvezető véleménye szerint még nagyobb volt az áremelkedés ebben a szektorban, mint a háztartási gépek piacán, amely mind a kisgazdákat, mind a gépesített mezőgazdaságot sújtja. Pelikán Márton hozzátette, várhatóan az élelmiszerek áremelkedésében is meg fog mutatkozni ennek a hatása.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?