Durván drágulnak ezek a gépek Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

Durván drágulnak ezek a gépek Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
A kertészeti eszközök árdrágulása nem csupán a gazdákat, hobbikertészeket érinti, hanem az egész mezőgazdasági iparra kihat. Egy kutatás szerint bizonyos eszközök ára akár 50%-al emelkedett csupán egy év leforgása alatt - derült ki egy friss felmérésből, amelynek során 23 mezőgazdászt kérdeztek meg a piaci árváltozásról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy felmérés során arra kérték a szektorban dolgozó szakembereket (például kertészek, agrárgazdák, értékesítők), hogy mondják meg, a kertészetben használt gépek és eszközök árait illetően milyen mértékű változást figyeltek meg a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest. A különféle szaküzletek és termékek árai között jelentős eltérések is lehetnek, hiszen teljesen más beszállítói piaca lehet például az aggregátoroknak, rotációs kapáknak vagy láncfűrészeknek. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak.

Forrás: AndaMédia
Forrás: BpGÉP

A felmérésben 23 szakember vett részt: voltak, akik szerint mindössze 20% volt a növekedés, valakik szerint 50%. A diagrammról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 20%-os drágulás volt tapasztalható, de nagy átlagban körülbelül 30% a megállapítható érték az elmúlt évre nézve.

Mivel indokolható az áremelkedés? Pelikán Márton, a BpGÉP kertészeti gépkölcsönző ügyvezetője szerint a folyamat több tényezőre vezethető vissza. Mint mondta, a gépészeti, fémipari alapanyagok és szerszámok drágulása hasonló a háztartási gépek árváltozásához - hiszen, a beszállítói láncok ugyanúgy a technológiai iparra vezethetők vissza. Ebben a szektorban is felüti a fejét az infláció, az ukrajnai háború pedig rendkívül kedvezőtlenül befolyásolja a gazdasági helyzetet. Az ügyvezető véleménye szerint még nagyobb volt az áremelkedés ebben a szektorban, mint a háztartási gépek piacán, amely mind a kisgazdákat, mind a gépesített mezőgazdaságot sújtja. Pelikán Márton hozzátette, várhatóan az élelmiszerek áremelkedésében is meg fog mutatkozni ennek a hatása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?