Ömlik a pénz a magyar agráriumba: több ezer milliárdot kaptak a gazdák

Ömlik a pénz a magyar agráriumba: több ezer milliárdot kaptak a gazdák

MTI
Fennmarad a gazdák és a kormány "tűzben edzett szövetsége" és a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása; lesz kezdőgazda-támogatás 40 ezer euróval és működő-kezdőgazdaság támogatás legfeljebb egymillió eurós támogatással - mondta Nagy István Bugyin. Az agrárminiszter a Hunland-csoport kocatelepének átadóján kifejtette: a mezőgazdaságban az elmúlt évek fejlődését mutatja, hogy a területi termelékenység, az egy hektárra jutó hozzáadott érték 2010 és 2021 között több mint a 2,5-szeresére nőtt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hozzátette, hogy ez Írország után a második legjobb eredmény az Európai Unióban. A miniszter a magyar mezőgazdaság nagy eredményének nevezte azt, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére is biztosítani tudta a lakosság ellátását jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel. A gazdák tudják, hogy minden körülmények között számíthatnak a kormányra, amely az agrár-vidékfejlesztési támogatásokon keresztül tud megfelelő fejlesztési forrásokat biztosítani számukra - jelentette ki. Hozzátette, a források felhasználásáról 351 ezer támogatói döntés született, a kedvezményezettek részére pedig 3400 milliárd forintnyi támogatásról döntöttek, amelyből 1870 milliárd forintot már ki is fizettek. Ezen belül az állattenyésztési ágazatban eddig 3897 kedvezményezett kapott 568 milliárd forintnyi támogatást - tette hozzá a miniszter.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István leszögezte, a magyar kormány számára továbbra is nemzetstratégiai ágazat az agrárium, ezért a termelői együttműködések fejlesztése az új agrártámogatási ciklusban is fontos. Hozzátette, hogy a termelői együttműködések révén növekszik a gazdák alkupozíciója. Janssen Jos a Hunland-csoport tulajdonosa elmondta, hogy új kocatelepük beruházásának 7,5 milliárd forintos költségéhez a magyar kormány kétmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03