Október 1-jén lejár a határidő: ezt még sok gazdának el kell intéznie itthon

Október 1-jén lejár a határidő: ezt még sok gazdának el kell intéznie itthon

agrarszektor.hu
Már csak néhány napig van lehetőség támogatási kérelem benyújtására „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” pályázat keretében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra hívta fel a pályázók figyelmét, hogy amennyiben a projekthez kapcsolódóan a szükséges vízjogi engedély még nem áll rendelkezésükre, soron kívül vegyék fel a kapcsolatot a területileg illetékes hatósággal.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

2023. október 1-jéig nyújthatják be a magyar agrárium szereplői a többek közt a vízmegtartási, valamint az öntözési lehetőséget biztosító támogatási kérelmeket „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” pályázat keretében. A NAK ugyanakkor arra hívta fel a pályázók figyelmét, hogy amennyiben a projekthez kapcsolódóan a szükséges vízjogi engedély még nem áll rendelkezésükre, soron kívül vegyék fel a kapcsolatot a területileg illetékes, vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel rendelkező katasztrófavédelmi igazgatósággal az engedélyezési eljárás eredményes lezárása, a pályázati feltételeknek megfelelő kérelmek benyújtása érdekében.

Mint írták, a vízügyi és vízvédelmi hatóságokat ezen a linken lehet elérni. A pályázati felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatók:

  • Öntözőberendezések vízellátását biztosító vízvisszatartás létesítményeinek támogatása fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával, ezen belül víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz-kivétel is lehetséges legyen.
  • Természetes szűrőmezők kialakítása a keletkezett felesleges és a gazdálkodás szempontjából káros vizek összegyűjtést követő tápanyag-terhelésének csökkentése, majd befogadó vízfolyásba történő továbbítása céljából.
  • Mezőgazdasági területekhez kapcsolódó meliorált utak kialakítása.
  • Meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás-hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója.
  • Új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása.
  • Továbbá a csatornák fenntartásához szükséges gépek beszerzésére is lehetőség van.

A NAK közleményében kitért arra is, hogy a vízjogi engedély kiadásához a jogszabályi előírásoknak megfelelő, teljes körű kérelem és tervdokumentáció szükséges. Ezért a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságok a pályázók számára lehetőséget biztosítanak a hatósági eljárással kapcsolatos egyeztetésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?