Kiderült: itt élnek a legtöbben a mezőgazdaságból Magyarországon

Kiderült: itt élnek a legtöbben a mezőgazdaságból Magyarországon

agrarszektor.hu
2020-ban az Európai Unió teljes foglalkoztatottságának mintegy 4,5%-a, azaz becslések szerint 9,4 millió ember dolgozott a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat ágazatában. A túlnyomó többség, vagyis a teljes foglalkoztatottság 4,2%-a a mezőgazdaságban dolgozott. Magyarország az uniós középmezőnyben található. Hazánkban az északi és a déli megyék között komoly különbségek figyelhetőek meg a mezőgazdaságban való foglalkoztatottság tekintetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mezőgazdasági, erdészeti és halászati ágazat továbbra is jelentős foglalkoztatási forrást jelent, különösen az Európai Unió keleti és déli országaiban - derült ki az Eurostat adatközléséből. A megyei szintet jelentő NUTS 3 regionális adatokat tekintve 2020-ban a romániai Vaslui (61,7%) és Neamţ (51,4%) régiókban volt a legmagasabb a foglalkoztatási arány ebben az ágazatban. Továbbá 114 régióban a munkaerő több mint 16,5%-át foglalkoztatták a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban, a legtöbben Bulgáriában, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Romániában. A tartomány alsó végén, 2020-ban 137 régióban a munkaerő kevesebb mint 0,5%-át foglalkoztatták a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban.

Abszolút számokban kifejezve a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban foglalkoztatottak száma a legmagasabb volt Romániában, a 10 legjelentősebb régióból 8 ebben az országban volt megtalálható. A romániai Iaşi régióban volt a legmagasabb a foglalkoztatottak száma 146 200 fővel, amelyet négy másik romániai régió követett 100 ezer fő feletti foglalkoztatottal. A romániai régiókon kívül csak két másik terület került be azon 10 NUTS 3 régió közé, ahol a legmagasabb volt a foglalkoztatottak száma a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat területén: a délkelet-lengyelországi Sandomiersko jędrzejowski és a dél-spanyolországi Almería.

Magyarországon a déli megyék dominálnak

Magyarország az unió középmezőnyében helyezkedik el, az ország déli felében ugyanis a 7,5-16,5% közötti tartományban mozog a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban foglalkoztatottak száma. A legmagasabb arányt Békés megye képviseli, 13%-kal. Az ország északi területekein ugyanakkor 3,5-7,5% között mozog a foglalkoztatottság, a legalacsonyabb pedig Pest megyében, ahol a lakosságnak csupán a 2,7%-át foglalkoztatja ez az ágazat.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?