Fontos figyelmeztetés jött: ezt sok gazdának el kell intéznie január 15-ig

Fontos figyelmeztetés jött: ezt sok gazdának el kell intéznie január 15-ig

agrarszektor.hu
A VPAKG/VPÖKO2021 esetében január 15-ig van lehetőség a 2024-es évre vonatkozóan visszavonást kezdeményezni az egész támogatásba vont területre, egész tematikus előíráscsoportra (TECS) és egész kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területre (KET) is. Ugyanakkor rész KET terület is visszavonható, de csak vis maior, valamint a pályázatban felsorolt esetekben. Ezeket gyűjtötte össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a visszafizetés elkerülése érdekében

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2024-ban lejáró és nem meghosszabbítható földhasználattal érintett területekre vonatkozó szankciómentes benyújtás határideje - a jelenlegi pályázati felhívás szerint - 2023. január 15-e. Az ezen időpontig benyújtott kérelmek esetében nem kell visszafizetni az első évre járó támogatási összeget, azonban a továbbiakban adott területekre nem jár VPAKG/ÖKO2021 kifizetés - olvasható a NAK oldalán. Amennyiben a lejáró földhasználat nem az egész KET területét érinti, úgy szükséges a KET-en belül meglévő földhasználattal érintett területek felmérése, ugyanis ezen visszavonási lehetőség, csak a kieső egységekre alkalmazható.

Ezen visszavonási kérelem esetében a Magyar Államkincstár (Kincstár) megkeresésére szükséges benyújtani a lejáró földhasználat igazolására szolgáló dokumentumot, így például a haszonbérleti szerződést, a megbízási szerződést vagy földhasználati lap másolatát. Az adott terület használatának tényét igazoló, jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány nem fogadható el a visszavonás feltételeként. Amennyiben a támogatást igénylő a lejáró földhasználat miatti visszavonási kérelmét január 15-ig nem nyújtja be, úgy azon esetben a normál visszavonás szabályai alkalmazandóak, azaz a területre eddig felvett támogatási összeget vissza kell fizetnie.

Valamennyi fent említett kérelmet elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kell benyújtani az Államkincstárhoz. Fontos továbbá, hogy a VPAKG2021 támogatás keretében is lehetőség van az ültetvénycserére (kivágásra és újratelepítésre) bizonyos feltételekkel. Az ültetvénycserére csak tárgyév október 1. napja után kerülhet sor és az ültetvény újratelepítésének legkésőbb március 31. napjáig meg kell történnie. Ügyelni kell arra, hogy az ültetvény kivágása és újratelepítése kizárólag a teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen lehetséges, továbbá a kivágott ültetvény és a telepíteni kívánt ültetvény ültetvénycsoportja nem térhet el egymástól, vagyi például alma helyett nem lehet cseresznyét telepíteni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Feltételesség előírásrendszerében lévő Minimális talajborítottságra vonatkozó szabályok szerint (HMKÁ6) lejtőszögtől függetlenül az ültetvény kivágása esetén a kivágás és az újratelepítés között gondoskodni kell a talajtakarásról - melyre a kultúrállapotban tartott spontán zöld növényi borítottság is megfelelő - , figyelemmel az előkészítő munkálatokhoz szükséges indokolt időre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?