Ez az új együttműködés nagy változást hozhat a magyar növényvédelemben

Ez az új együttműködés nagy változást hozhat a magyar növényvédelemben

agrarszektor.hu
Tovább bővíti kapcsolatát a Debreceni Egyetem agrárkara és a Nagyerdei Kultúrpark. A két intézmény a természet- és a növényvédelem oktatása és kutatása területén is együtt kíván működni. Az erről szóló megállapodást a Biológiai növényvédelem aktuális kérdései, lehetőségei elnevezésű szakmai napon írták alá szerdán a Debreceni Állat- és Növénykertben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Debreceni Állat- és Növénykert már évtizedek óta ápol szoros szakmai kapcsolatot. Az állatkert 2008 óta ad helyet a DE Természet- és Fajvédelmi Kihelyezett Tanszékének. A most aláírt partnerségi szerződés révén a két intézmény egyebek mellett az ökológiai termesztés és -fenntartás, valamint a kertészeti növényvédelem területére is kiterjeszti együttműködését - olvasható a Debreceni Egyetem oldalán.

Egykor a növény- és állatgyűjtemények az új fajok bemutatását szolgálták. Ma a Debreceni Állat- és Növénykert új kutatási és oktatási területeket biztosít a hallgatóinknak, a Kultúrparkban a dísznövény-gyűjtemény ökoszemléletű védelme valósul meg. Ez pedig számtalan lehetőséget is nyújt a Debreceni Egyetem agrárhallgatóinak, hogy tovább bővítsék genetikai, genomikai, növény- és állategészségügyi ismereteiket

- mondta az együttműködési megállapodás aláírásakor Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A kar vezetője szerint a Debreceni Egyetem és a Debreceni Állat- és Növénykert ezzel a tevékenységével hozzájárul a debreceni Nagyerdő és a térség biodiverzitásának megőrzéséhez, fenntartásához és gazdagításához. Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője az aláíráskor úgy fogalmazott, hogy

a Debreceni Állat- és Növénykert 17,5 hektáros területén a 200 állatfaj mellett több mint 700 taxont mutat be. Kiemelt feladatunk ugyanis az őshonos flóra és fauna megismertetése is. Éppen ezért prioritást jelent számunkra ezen gyűjtemények bővítése, továbbá az in situ természetvédelmi tevékenység. A most aláírt együttműködési megállapodás segíti az intézetünkben folyó kutatásokat, a hallgatók tudományos tevékenységét.

Az együttműködési megállapodás révén a hallgatók egyebek mellett részt vehetnek a Kultúrpark alternatív növényvédelmi megoldásainak megtervezésében, a növényvédelmi munkák kivitelezésében, lehetőségük lesz a természetes, illetve féltermészetes flóra és vegetáció megfigyelésére. Mindemellett megismerkedhetnek az egzotikus növények termesztéstechnológiáival is üvegházi környezetben. Az egyetem és a Nagyerdei Kultúrpark szakemberei a közös kutatási célok meghatározása és megvalósítása mellett közös pályázati projektek kidolgozását is tervezik.

A Debreceni Állat- és Növénykert által szervezett szakmai napon előadást tartottak a DE szakemberei is. A rendezvényen szó volt egyebek mellett az urbanizált területek kártevő rovarfajairól, florisztikai megfigyeléséről, a parknövények növénykórtani problémáiról és az azokkal szembeni biológiai védekezés lehetőségeiről, valamint a mikrobiológiai készítményeikről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?