Ebbe megéri belevágni: sokat nyerhet az a magyar termelő, aki ezt meglépi

Ebbe megéri belevágni: sokat nyerhet az a magyar termelő, aki ezt meglépi

agrarszektor.hu
A feldolgozottság mértéke az exportszerkezetünkben még mindig alacsony, ez ellen tenni kell. A húsfeldolgozás tekintetében lehet látni, hogy hét-nyolcszoros a kapacitás, mint amekkora a kibocsátásunk. Ez óriási különbség, a korszerűsítésre pedig minden esetben szükség van, ez is megkerülhetetlenné vált az élelmiszeriparban - mondta a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián Zsarnóci Csaba, az OTP Bank főosztályvezetője. A szakember ismertette, hogy a hitelezési feltételek sem voltak kedvezőek az elmúlt bő egy évben, a pályázatokkal kapcsolatban pedig még van némi kivárás. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárüzletág vezetője az előadás után tartott kerekasztal-beszélgetés során elmondta, hogy az élelmiszeripari szereplők között is vannak jobb, nagyobb szereplők, a mérethatékonyság nagyon fontossá vált az agráriumban, azon belül az élelmiszeriparban. Éppen ezért a kisebb vállalatok könnyebben „dőlhetnek össze”. Ráadásul az élelmiszeriparba rengeteg pénzt kell beletenni, ami a kitettséget is jelentősen megnöveli. Szilágyi Péter, a Coface kockázatkezelési vezetője kifejtette, hogy az agrárszektor kockázata közepes minősítésű, de a mezőgazdasági tevékenységet végzők felfelé húzzák a minősítést, míg az élelmiszeripar lefelé. Leskó Tamás, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány üzleti ügyvezető igazgató-helyettese szerint is látni, hogy az átlagnál nagyobb kockázatú szektor az élelmiszeripar, ezt pedig a bankoknál is lehet érezni.

Zsarnóci CsabaZsarnóci Csaba

Fontos a korai együttműködés

Zsarnóci Csaba szerint nagyon fontos, hogy már a kezdetektől fogva együttműködjenek a bankok és az ügyfelek, hiszen azzal mindenki nyerhet. Mint mondta, ha a közös gondolkodás és az ügyfél terelgetése elkezdődik egy korai szakaszban, az esszenciális dolog. Ezzel pedig Demeter Zoltán is egyetértett:

A legfontosabb kérdés, hogy az ügyfélnek mi az igénye, mire fejleszt. Ha erre van adekvát válasz, akkor a beszélgetés nagyon pozitív irányba tud menni. Ha nincs, akkor viszont sajnos egy nehéz beszélgetés indul el. A cél nem az, hogy túl szigorúak legyünk, hanem az, hogy védjük a tőkéseket, és olyan üzleti modellekbe szálljunk bele, amik életképesek.

Demeter ZoltánDemeter Zoltán

Szilágyi Péter hozzátette, hogy bármilyen beruházás vagy extra kiadás megterhelő lehet az élelmiszeriparban, főleg a kisebb vállalatoknál. A tőkenyitás pedig nem elég erős ebben a szektorban.

Szilágyi PéterSzilágyi Péter

Változás jöhet hamarosan

Zsarnóci Csaba kitért arra, hogy a plusz kapacitások üzembe helyezése 2025 második félévében vagy 2026-2027-ben valósulhatnak meg. Más lesz a kamatkörnyezet, de ez nem rosszat jelent. Jelenleg még nehezebb csökkenteni a kamatokat, de két év múlva már nem lesz ezzel probléma a szakember szerint. Mindez kulcskérdés lesz az élelmiszeriparban. Láving Gusztáv, a Focus Ventures vállalati portfóliókezelési igazgatója pedig egy lényeges dologra hívta fel a figyelmet: az elöregedő vállalkozásokra. 

Jelenleg elöregedőek a magyar családi vállalkozások egy jelentős része, ez kifejezetten igaz az élelmiszeripari cégekre. Sokszor mennek megszokásból a munkafolyamatok a mai napig, de, mint tudjuk, ami 10-20-30 éve jó volt, az nem biztos, hogy ma is. Ezt jól bizonyítja az is, hogy mikor az ilyen cégekhez jöttek a képzettebb szakemberek, modernebb gépek és új technológia, akkor az egész termelés jobban felpörgött és hatékonyságnövelés is történt.

Láving GusztávLáving Gusztáv

Készülni kell a zöldítésre

Demeter Zoltán elmondta, hogy próbálnak olyan projekteket finanszírozni, ahol valóban vannak zöld, fenntarthatósági cselekvések, hiszen hosszú távon a fenntarthatóság valóban érték lesz. 

Azok, akik a fejlesztési forrásokkal élni fognak, akkor két legyet ütnek egy csapásra: a versenyhatékonyságuk növelése mellett a fenntarthatóság felé is komoly lépést tesznek, úgy gondolom

- vélekedett Leskó Tamás.

Leskó TamásLeskó Tamás

A Portfolio AgroFood 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

 

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?