2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Hírek - Agrárpénzek

30 százalékkal nőtt tavaly a mezőgazdaság kibocsátása

2169 milliárd forint volt 2011-ben a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátása, ami csaknem 30 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értékeknél, továbbá a valaha számított legmagasabb szint rekordját is megdöntötte.
 
 

Az agrárgazdaság múlt évi helyzetéről szóló jelentés szerint az ágazat a nemzetgazdasági GDP-ben 3,2-ről 4,6 százalékra növelte részesedését, miközben az agrár-külkereskedelmi egyenleg ugyancsak rekordszintet elérve megközelítette 2,7 milliárd eurót, a nemzetgazdasági mérlegtöbblet 39,2 százalékát tette ki. Az előállított javak ára átlagosan 17, a kibocsátás volumene 10 százalékkal nőtt, a ráfordítások árai 12,9 százalékos növekedést mutattak, így az agrárolló jelentős mértékben, mintegy 5,7 százalékkal javult.

A növényi termékek magas hozamai mellett hosszú évek után tavaly először az állati termékek kibocsátása is emelkedett. A kibocsátás értékének növekedését a növényi és az állati termékek esetében is jelentős áremelkedés erősítette. Az élelmiszeripar összes értékesítése a múlt évben 9,6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, ami nagyrészt a magasabb áraknak köszönhető, mivel az értékesítés volumene tavaly csak 0,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az értékesítés motorjaként a jelentés a kivitelt jelöli meg, amely 18,4 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A belföldi értékesítés viszont csak 5,5 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeripari export volumene szintén nőtt 6,7 százalékkal. Ezzel szemben az élelmiszeripar belföldi értékesítésében 2,5 százalékos volumencsökkenés volt tapasztalható 2011-ben.

A beruházások folyó áron számolt értéke a teljes nemzetgazdaságot figyelembe véve a múlt évben kismértékben mérséklődött; a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban azonban 13, illetve 17 százalékkal emelkedett. Így összességében a nemzetgazdaság beruházásaiban a mezőgazdaság részaránya 4,7-ről, 5,6 százalékra nőtt. Az élelmiszeripar aránya pedig 2,7-ről, 3,3 százalékra emelkedett. A jelentés megjegyzi: 2011-ben a mezőgazdasági tevékenységből származó - folyó áron számított - nettó vállalkozói jövedelem 685 milliárd forint volt, ez 89 százalékkal több, mint az előző évi.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu