2019. október 21. hétfő Orsolya

Hírek - Agrárpénzek

40 milliárd élelmiszer-feldolgozásra, 10 milliárd a borászatoknak

Állati és növényi alapanyagok feldolgozására lehet pályázni ősszel, a teljes keretösszeg 50 milliárd forint. A fejlesztési célok közül elsősorban az energiahatékonyság növelését, a kiemelt régiók fejlesztését, illetve a munkáltatást jutalmazza a kiíró.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Megjelent a "Mezőgazdasági termékek értéknövelése" pályázat tervezete, eszerint még az ősszel összesen 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat nyílik a feldolgozóipar fejlesztésére. Ebből 10 milliárdot a borászatoknak címeztek, 40 milliárd pedig a  többi feldolgozó beruházást szolgálja. Előbbi esetén pályázónként 200 millió forint, az utóbbinál 500 millió forint az elnyerhető támogatás összege. A támogatási hányad a közép-magyarországi régióban a beruházási érték 40 százalékára rúghat, azon kívül 50 százalék. A megítélt támogatás fele előlegként igényelhető.

Napraforgóhéj-pellet (Forrás: hoszolgaltato.hu)

Mindkét forrás 80 százalékban az "élelmiszerláncba való integrálódást" segíti, ez alatt  új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása; és/vagy a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése értendő. Egy kisebb összeg az energiahatékonyságot növelő beruházásokat, illetve új vállalkozás indítását szolgálja.

Az adható pontszámok alapján az a pályázó nyer nagy eséllyel, aki

 • a beruházás energiaszükségletét legaléább 30 százalékban megújuló forrásból kívánja biztosítani, illetve legalább 30 százalékos fajlagos energiahatékonyság-javulást ér el vele;
 • világörökségi területen vagy fejlesztendő térségben végzi a beruházást;
 • kevesebb mint 10 millió forint támogatásból biztosít új munkahelyet.

A projekt megvalósítására 24 hónap áll rendelkezére, a fenntartási kötelezettség öt év. Az élelmiszeripari feldolgozásra kiírt pályázaton nemcsak mezőgazdasági termelők (bevételek több mint fele a mezőgazdaságból származik) vehetnek részt, de ekkor elvárás, hogy a támogatási kérelemmel érintett tevékenység Annex I. termékek feldolgozására irányuljon.

A kérelmeket várhatóan december 10-én lehet benyújtani először.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu