2020. augusztus 15. szombat Mária

Hírek - Agrárpénzek

900 millióból különtámogatás indul a Rábavidék térségi fejlesztésére

Fejenként bő 300.000 forint fejlesztési forrás jut a Rábavidéken élők számára az elkövetkező négy évben. Őstermelőket, turisztika és infrastrukturális fejlesztéseket, valamint hagyományőrzést is támogatnak belőle. A kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.
 
 

A magyar kormány a Rábavidéken (Vendvidéken) indított nagyszabású támogatási programot. A Vendvidék  Vas megye területén, a Szentgotthárdi járásban, a Rába folyó mellett található, területe 94 km², lakossága kevesebb mint 3000. A terület lakosairól, a magyarországi szlovénekről kapta a nevét, akiknek hagyományos magyar neve vendek. A történelmi Vendvidék teljes területe a Rábavidék mellett a Muravidéket is magába foglalta, amely a trianoni békeszerződés óta Szlovénia része.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A dotáció indoklása, hogy a szlovén és a magyar kormány között fennálló megállapodás részeként a felek támogatják a Vend- és a Muravidéken rekedt kisebbséget, a szlován kormány az ottani magyarokat, a magyar kormány az itteni szlovéneket. A hír a Magyar Közlönyben jelent meg. A kormányhatározat szerint a Vendvidék térségfejlesztési programjának megvalósítására - négy évre - kilencszáz millió forint áll rendelkezésre, a jövő évtől kezdőddően évente 224 millió forint.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat megjelöli a fejlesztési célokat, amelyek a következők:

 • a helyi gazdaság versenyképességét javító fejlesztések, különösen az őstermelők, mikro- és kisvállalkozások együttműködését, közös piacra lépését célzó beruházások megvalósítása, valamint az eszközállományuk és termelési infrastruktúrájuk korszerűsítése,
 • helyi turisztikai attrakciók, termékek fejlesztése és a térségi marketing,
 • a hálózatos infrastruktúra (köz- és kerékpárutak, szennyvíz- és csatornahálózat, ár- és belvízvédelmi létesítmények) fejlesztésére irányuló beruházások előkészítése,
 • a helyi önkormányzatok és intézményeik közfeladat-ellátásának minőségét javító beruházások megvalósítása,
 • a szlovén nemzetiségi hagyomány, kultúra és nyelv megőrzését szolgáló, együttműködésen alapuló programok, a nemzetiségi önkormányzat és nemzetiségi civil szervezetek eszközbeszerzése.

A program célterületének (magyarországi, de részben szlovén) települései a következők:

 • Alsószölnök/Dolnji Senik,
 • Apátistvánfalva/©tevanovci,
 • Felsőszölnök/Gornji Senik,
 • Kétvölgy/Verica-Ritkarovci,
 • Orfalu/Andovci,
 • Szakonyfalu/Sakalovci,
 • Szentgotthárd/Mono¹ter

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu