A hó miatt késett a mák vetése

agrarszektor.hu
Késve indult az ipari mák vetése Békés megyében a nagy hó miatt, a munkálatok február vége helyett március közepén fejeződnek be - számol be az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Isztin Ferenc a Dombegyházi Agrár Zrt. vezérigazgatója, a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetségének elnöke elmondta: a hó olvadása után a vetési munkálatok a héten elkezdődtek, a termőterület 30 százalékán a vetőmag már a földben van. Hozzátette, hogy a vetés csúszása nem okoz gondot, ha elegendő csapadék hullik márciusban.

A megye gazdálkodói 2012-ben 3 ezer hektáron termelnek ipari mákot, az országos vetésterület mintegy húsz százalékán. Országosan 2012-ben 12.343 hektáron termelnek mákot, a vetés felén túl vannak a termelők. A termés várhatóan 13 ezer tonna lesz, amit a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. vásárol fel - mondta Isztin Ferenc. Hozzátette, hogy a gazdálkodók aláírt szerződéssel rendelkeznek, a kombájnnal roppantott mákgubó felvásárlási ára kilogrammonként 309 forint lesz. 

A Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetségének elnöke elmondta: Magyarországon, a dél-alföldi löszháton alkaloid mákból hektáronként 1,1-1,2 tonna terméshozam érhető el, 200 ezer forint ráfordítás mellett a bruttó bevétel 310-330 ezer forint körül alakul. Megjegyezte, hogy az ipari mák jó elővetemény, jövedelmezősége a repcéhez hasonló, nem "zsarolja ki" a talajt és jól illeszthető a gabonatermesztési technológia rendszerébe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?