2021. május 9. vasárnap Gergely

Hírek - Agrárpénzek

Aggasztó a helyzet: az élelmiszerek miatt nő az infláció

A várakozásokat jóval meghaladóan, 4,5 százalékra ugrott az infláció márciusban az előző havi 4,1 százalékról, a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal emelkedtek. A vártnál nagyobb inflációt az élelmiszerárak meredek megugrása okozta, ami már a feldolgozott élelmiszerárakban is jelentkezik.
 
 

A nyomott belső kereslet csupán tompítani tudja a nyers élelmiszerárak megjelenését a feldolgozott élelmiszerárakban. Így az infláció a következő hónapokban 4,3-4,5 százalék között alakulhat, az év végéig fokozatosan mérséklődhet. Az idei átlagos infláció 4, a jövő évi 3,06 százalék lehet - idézi Suppan Gergelyt, a Takarékbank vezető elemzőjét az OrientPress Hírügynökség.


Havi szinten leginkább az élelmiszerárak nőttek: a 2 százalékos havi növekedésen belül a cukor 29,6 százalékkal, a liszt 10,5 százalékkal, a péksütemények 4,5 százalékkal, a kenyér ára 3,6 százalékkal nőtt. A ruházati cikkek árai szintén 2 százalékkal nőttek egy hónap alatt, azonban ez megfelel a szokásos szezonalitásnak, kissé el is marad attól. A háztartási energia szintén átlag felett, 1,5 százalékkal drágult, ezen belül az elektromos energia ára 4 százalékkal nőtt. Az üzemanyagárak emelkedése nem okozott meglepetést, 3,4 százalékkal drágultak.

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője is kiemelte, hogy az élelmiszerek árának emelkedése már a feldolgozott kategóriában is éreztette hatását, ráadásul a drágulás jóval meghaladta az ilyenkor szokásos szezonális mértéket. Emellett a vártnál magasabb lett a háztartási energia árának emelkedése is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu