2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Agrárpénzek

Aggasztó a helyzet! Drasztikusan csökkent a magyar mezőgazdaságban dolgozók száma

Egyre kevesebb a munkaerő a mezőgazdaságban, az erdőgazdaságban, valamint a halászatban, 2018-ban ugyanis két százalékkal dolgoztak kevesebben ezekben az ágazatokban 2017-hez képest - derül ki a KSH adataiból. Tavaly csaknem 75 ezren dolgoztak a magyar mezőgazdaságban, ami drasztikus, közel 4,5 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest.
 
 

Az előzetes adatok alapján 2018-ban a mezőgazdaságban 405 ezer ember dolgozott teljes munkaidőben (évi 1800 óra), ami 3,9 százalékkal elmaradt az előző évitől. A nem fizetett munkaerő-felhasználás az összes munkaerő-ráfordítás 68 százalékát tette ki, az arány pedig fokozatosan csökkent az elmúlt években, 2010-ben ugyanis még 75 százalék volt. Ezzel párhuzamosan számottevően nőtt a fizetett alkalmazottak száma a mezőgazdaságban, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a csökkenő családi munkaerőt a fizetett alkalmazottak munkája váltja fel. Az egyéni gazdaságok száma mérséklődött, a meglévők esetében pedig nőtt az árutermelés szerepe. 2011 és 2016 között több mint ötödével bővült a fizetett munkaerő volumene, de az emelkedés az elmúlt két évben megállt, sőt kismértékben csökkent.

Mezőgazdasági munkaerő-felhasználás (Forrás: KSH)

2018-ban a lakossági munkaerő-felmérés adatai szerint a foglalkoztatottak 4,8 százaléka, azaz 215 ezer fő dolgozott a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, valamint a halászatban, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. Az intézményi munkaügyi-statisztika előzetes adatai szerint 2018-ban 74,7 ezer fő állt alkalmazásban a mezőgazdaságban, 4,4 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A regisztrált társas vállalkozások megoszlása létszám-kategóriák szerint, 2018 (Forrás: KSH)

2018 végén a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a halászatban regisztrált vállalkozások száma (közel 473 ezer) lényegesen nem változott az előző év végéhez képest. Az önálló vállalkozások száma 459 ezer, a társas vállalkozásoké pedig valamivel több, mint 13 ezer volt. A társas vállalkozások döntő többsége (88 százaléka) 10 fő alatti mikrovállalkozás volt. A társas vállalkozások közül mindössze 14-ben foglalkoztattak 500 főnél többet.

Címlap kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu