2019. október 20. vasárnap Vendel

Hírek - Agrárpénzek

Aggasztó a helyzet! Drasztikusan csökkent a magyar mezőgazdaságban dolgozók száma

Egyre kevesebb a munkaerő a mezőgazdaságban, az erdőgazdaságban, valamint a halászatban, 2018-ban ugyanis két százalékkal dolgoztak kevesebben ezekben az ágazatokban 2017-hez képest - derül ki a KSH adataiból. Tavaly csaknem 75 ezren dolgoztak a magyar mezőgazdaságban, ami drasztikus, közel 4,5 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az előzetes adatok alapján 2018-ban a mezőgazdaságban 405 ezer ember dolgozott teljes munkaidőben (évi 1800 óra), ami 3,9 százalékkal elmaradt az előző évitől. A nem fizetett munkaerő-felhasználás az összes munkaerő-ráfordítás 68 százalékát tette ki, az arány pedig fokozatosan csökkent az elmúlt években, 2010-ben ugyanis még 75 százalék volt. Ezzel párhuzamosan számottevően nőtt a fizetett alkalmazottak száma a mezőgazdaságban, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a csökkenő családi munkaerőt a fizetett alkalmazottak munkája váltja fel. Az egyéni gazdaságok száma mérséklődött, a meglévők esetében pedig nőtt az árutermelés szerepe. 2011 és 2016 között több mint ötödével bővült a fizetett munkaerő volumene, de az emelkedés az elmúlt két évben megállt, sőt kismértékben csökkent.

Mezőgazdasági munkaerő-felhasználás (Forrás: KSH)

2018-ban a lakossági munkaerő-felmérés adatai szerint a foglalkoztatottak 4,8 százaléka, azaz 215 ezer fő dolgozott a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, valamint a halászatban, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. Az intézményi munkaügyi-statisztika előzetes adatai szerint 2018-ban 74,7 ezer fő állt alkalmazásban a mezőgazdaságban, 4,4 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A regisztrált társas vállalkozások megoszlása létszám-kategóriák szerint, 2018 (Forrás: KSH)

2018 végén a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a halászatban regisztrált vállalkozások száma (közel 473 ezer) lényegesen nem változott az előző év végéhez képest. Az önálló vállalkozások száma 459 ezer, a társas vállalkozásoké pedig valamivel több, mint 13 ezer volt. A társas vállalkozások döntő többsége (88 százaléka) 10 fő alatti mikrovállalkozás volt. A társas vállalkozások közül mindössze 14-ben foglalkoztattak 500 főnél többet.

Címlap kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu