2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Agrárpénzek

Agráralkotmány születhet!

Ebben a félévben megkezdődik a tízéves agrár-, vidék- és környezetstratégia társadalmi vitája, majd még a nyári törvénykezési szünet előtt elkészülhet az a kerettörvény, ami egyfajta "agráralkotmány" lenne – tájékoztat az MTI a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára által a XXI. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum csütörtöki rendezvényén elmondottakról.
 
 

Ángyán József kifejtette: a hosszú távú, tíz évre szóló agrár-, vidék- és környezetvédelmi stratégia belső vitái már megkezdődtek a tárcánál, majd tavasszal indulhat a koncepció társadalmi vitája. A tervek szerint április végén-május elején a kormány elé kerülhet a stratégia, s remélhetőleg még a nyári törvénykezési szünet előtt elfogadja az Országgyűlés a kerettörvényt.

Az uniós elnökség fél éve alatt Magyarország erősíteni szeretné a közös európai agrárpolitikának (KAP) az agrárium és a vidék minőségi fejlesztését célzó irányát.

Ángyán József a hazai agrárium és vidék előtti feladatokról szólva elmondta: "újra kell építeni a mesterségesen megszakított kapcsolatot" a vidék és a város között. Belülről kifelé kell megszervezni az élelmiszerellátást, újra kell szervezni a piacainkat és az élelmiszerellátás rendjét.

"Első a hazai piac, ez nemzetbiztonsági kérdés", a mezőgazdaság ugyanis nemzetbiztonsági ágazat - jelentette ki a vidékfejlesztési tárca államtitkára. Úgy vélte: "nem illúzió a kert-Magyarország elképzelés", mert a Kárpát-medencében nem a monokultúrás mezőgazdaságnak van létjogosultsága, hanem a sokszínű termőhelyi lehetőségek kihasználásának. A hazai agráriumnak a kis- és közepes gazdaságokra, a családi gazdálkodásra kell épülnie - fűzte hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu