Agrármatek: Mennyi termőföld lekötéssel jár egy lagzi?

Agrármatek: Mennyi termőföld lekötéssel jár egy lagzi?

Takarék Agrár24
Köszönhetően a pandémia következtében hozott korlátozó intézkedések feloldásának, ma már újra tarthatunk max. 200 fős lakodalmakat is hazánkban. Így hivatalosan is kijelenthetjük, hogy Magyarországon elindult az esküvői szezon. Ennek apropóján arra voltunk kíváncsiak, hogy a lakodalmas menü (200 főre) vajon mennyi termőföld lekötésével jár?

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy klasszikus, vidéki menüsort választottunk: előételként húslevessel, azt követően szabolcsi (!) töltött káposztával, főételként rántott- és sült húsok, sült burgonya- és rizs körettel, később ezeket aprósüteményekkel, linzerrel és zserbóval fojtjuk le, éjfélkor pedig jön a menyasszonyi torta, annak kíséreteként pedig egy igazi marhapörkölt. Közben, hogy ne maradjunk szomjasak, fejenként 2 pálinkát és két házmestert (3 dl bor, 2 dl szóda) fogyasztunk ital gyanánt. Az üdítő italokkal, kávéval, s a felhasznált fűszerekkel nem kalkuláltunk.

Az eredmény kissé meglepő, egy 200 fős lagzi menüje, s fent részletezett ital mennyiség kb. 0,7 ha termőterület lekötésével jár. Ebből az étel 0,6-, az ital pedig 0,1 ha termőterületen állítható elő. Persze, az ételek alapanyagának nagy része szántóföld felhasználásra lett számolva, az italok alapanyagául szolgáló gyümölcsök ugye kertészeti termékek. Így sajnos el kell szomorítani azon olvasóinkat, akik felkiáltottak magukban, hogy "akkor miért kell enni, csak igyunk, hisz azzal kevesebb termőterületet használunk" :)

A felhasználandó termőterület számításaink szerint 7 263 m2, erre a területre, amennyiben úgy számoljuk, hogy 200 főt 300 m2-en látunk vendégül, úgy a meghívottakat cca. 24-szer tudnánk leültetni, utóbbi területigénybe már a közlekedő- és tánctereket is bele számoltuk.

Forrás: AKI 2018, Takarékbank Agrárcentrum saját számítások

Csak hogy a termés mennyiségeket is szemléltessük: nagyságrendileg 720 kg szántóföldön megtermett növény szükséges egy lakodalom megtartásához (ebbe számítsuk bele a húsként fogyasztott állatok felneveléséhez szükséges takarmányt is), továbbá az italokhoz (bor, pálinka) 290 kg gyümölccsel számolhatunk. Így számításaink szerint kicsivel több, mint 1,1 tonna termény/gyümölcs felhasználása, és az ezekhez szükséges 0,7 hektár termőterület kell ahhoz, hogy egy 200 fős vendégsereg jól lakjon. Hozzátesszük, hogy az elfogyasztott húsok mennyiségét oly módon építettük be számításainkba, hogy az adott mennyiséghez szükséges takarmánynövénnyel kalkuláltunk.

Érdekességképpen megjegyeznénk, hogy a leginkább termőterület igényes fogásunk a töltött káposzta, a darált hús, rizs, paradicsom és a káposzta nagy mennyiségének köszönhetően, 200 főre számítva csak ez a fogás nagyságrendileg 0,1 ha termőterületet igényel, az éjféli marhapörkölt (húsmarhával számoltunk, legeltetés mellett) szintén nagyságrendileg ugyanezt a mennyiséget igényli. Érdekesség, hogy a süteményekhez- és a rántott húshoz kb. 50 kg tojás használunk fel, ez 55 g-os mérettel számolva 909 db-nak felelne meg, ez 30 db nagytálcát jelent. Amennyiben ezeket egymásra raknánk 165 cm magasságú tornyot adna ki, ez egy átlagos magasságú hölgynek felel meg. 

Héjja Csaba - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?