2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Agrárpénzek

Aratják az őszi árpát

Elkezdődött az őszi árpa betakarítása az ország középső, valamint déli fekvésű megyéiben a hét elején - közölte a Magyar Agrárkamara legfrissebb összegzése alapján az MTI-vel pénteken.
 
 

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainak adatai szerint őszi búzából 1,08 millió hektárról, őszi árpából 178 ezer, repcéből 163 ezer, tritikáléból 114 ezer, tavasz árpából 103 ezer, míg rozsból 37 ezer hektárról takaríthatnak be termést.

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainak júniusi termésbecslése szerint az idén őszi búzát körülbelül 1,1 millió hektárról takaríthatnak be, a vetésterület 10 százalékkal több az elmúlt évinél. A várható termés 4,25 millió tonna lehet az időjárási anomáliák miatt, mindössze 2 százalékkal több a tavalyinál. A hozam 7 százalékkal alacsonyabb, 3,9 tonna lesz hektáronként a becslés szerint.

Az első aratási napok eredményei alapján látszik, hogy az őszi árpa hozamával kapcsolatos becslések jól megközelítik a tényleges termésátlagokat. Az eltérés területtől függően jelentős, Bács-Kiskun megyében például 2,5-4,0 tonna, Baranya megyében pedig 4,5-5,0 tonna között mozog hektáronként.

Jelenleg országosan mintegy 178 ezer hektárról kerülhet őszi árpa a raktárakba. A becsült 3,6 tonnás hektáronkénti termésátlaggal számolva mintegy 650 ezer tonna termény várható.

Az idén Magyarországon a repce betakarítható területe mintegy 164 ezer hektár a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainak előrejelzése szerint. Így a betakarítható termésmennyiség 355 ezer tonnára tehető. A jelenlegi nagy forróság miatt Péter-Pálra már az őszi búza aratása is elkezdődhet a homokosabb területeken, illetve a déli megyékben, feltéve, ha továbbra is marad a száraz időjárás - jelezte a kamara közleményében.

 

forrás: MTI/Hvg

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu