2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Agrárpénzek

Az EU betiltaná a gyümölcslevek cukrozását

Egy új bizottsági javaslat szerint a gyümölcslevek gyártásakor le kell mondani a hozzáadott cukorról. Kivételt képezhetnek a nektárok, igaz, ha ez megtörténik, azt a címkén minden esetben fel kell majd tüntetni.
 
 

Jelenleg az EU tagállamaiban kapható gyümölcslevek literenként akár 150 g cukrot is tartalmazhatnak, amely az összes összetevő mintegy 20 százalékát teszi ki. Az új javaslat szerint a jövőben sem hozzáadott cukrot, sem mézet nem tartalmazhatnának a gyümölcslevek.

A hozzáadott cukrot a javaslat csak a nektároknál, illetve egyes speciális, az irányelv által meghatározott termékeknél engedélyezne, ám ha ez megtörténik, akkor ezt a címkén egyértelműen fel kell tüntetni. Az EU a paradicsomot is felvenné azon növények listára, amelyeket fel lehet használni a gyümölcslé-gyártásban.

Mindez összhangban van azzal a bizottsági politikával, amely az egyes termékekben csökkentené a hozzáadott cukor mennyiségét, és a kiegyensúlyozott étrendet támogatná.

A gyümölcslevek piaca az összes nem alkoholos italok piacának mintegy 10 százalékát teszi ki az EU-ban, ezen belül a gyümölcs sűrítményekből készített levek aránya közel 90 százalékos.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu