Véget ér egy korszak a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lesz itthon

Véget ér egy korszak a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lesz itthon

agrarszektor.hu
Január 31-én este az Európai Parlament és az Európai Tanács ideiglenes megállapodásra jutottak az egyes „reggeli” élelmiszerek összetételével, nevével, címkézésével és kiszerelésével kapcsolatos frissített szabályokról. Mindezek alapján a méz címkéjén jól láthatóan fel kell tüntetni a származási országát, valamint azt is kimondták, hogy EU-s nyomonkövetési rendszerre van szükség a mézre vonatkozóan, emellett világosabb címkézésre van szükség a gyümölcslevek cukortartalmára vonatkozóan, és új szabályokra a lekvárokban lévő gyümölcsökkel kapcsolatban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság 2023. április 21-én javasolta egyes „reggelire” vonatkozó irányelvek uniós forgalmazási előírásainak felülvizsgálatát a jelenlegi, 20 évesnél régebbi szabványok frissítése érdekében. Emiatt 2024. január 31-én az Európai Parlament és az Európai Tanács ideiglenes megállapodásra jutottak. A felülvizsgálat célja, hogy segítse a fogyasztókat tájékozottabban, és ezáltal egészségesebb döntéseket hozni vásárlás során olyan agrár-élelmiszeripari termékekkel kapcsolatban, mint a méz, a gyümölcslé vagy a lekvár - írja az Európai Parlament.

A méz származási országának feltüntetése

Az EU-n kívüli országokból importált méz nagy része a gyanú szerint cukorral van hamisítva. Az ilyen csalások elkerülése és leküzdése, valamint a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében megállapodás született azzal kapcsolatban, hogy kötelező lesz a termék nevével azonos mezőben egyértelműen feltüntetni a címkén azt az országot, ahonnan a méz származik. Megszűnik tehát a mézkeveréknél eddig használt jelölés, ami mindössze annyiból állt, hogy az EU-ból származik-e a termék vagy sem. Emellett a Bizottság egyedi azonosító kódot vagy valamilyen hasonló technikát alkalmazna a méz visszakövetésére egészen a méhészig. Megállapodás született arról is, hogy létre kell hozni egy uniós szakértői platformot, amely az ellenőrzések javítására és a mézhamisítások felderítésére alkalmazható, illetve egy olyan uniós nyomon követési rendszert kell kidolgozni, amely lehetővé teszi a méz visszakövetését egészen a begyűjtő termelőig vagy importőrig.

Mi lesz a gyümölcslevek és lekvárok címkéjével?

A gyümölcslevek és lekvárok esetében a Bizottság jelentést készít, amelyben értékelik azt, hogy kötelezővé teszik-e a gyümölcslevekben és lekvárokban felhasznált gyümölcs származási országának címkén történő jelölését. Ugyanakkor az biztos, hogy a lekvárok esetében az általános szabály az lesz, hogy legalább 450 gramm gyümölcsöt kell felhasználni 1 kiló lekvár előállításához. A Parlament javaslata alapján abban is megállapodtak, hogy a gyümölcslevek esetében engedélyezni kell a „csak természetesen előforduló cukrokat tartalmaz” címkét. Ezenkívül az alacsony cukortartalmú termékek iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében megállapodás született arról, hogy az újraformázott gyümölcsleveket „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” címkével lehet ellátni, ha a természetesen előforduló cukrok legalább 30%-át eltávolították belőlük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?