Véget ér egy korszak a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lesz itthon

Véget ér egy korszak a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lesz itthon

agrarszektor.hu
Január 31-én este az Európai Parlament és az Európai Tanács ideiglenes megállapodásra jutottak az egyes „reggeli” élelmiszerek összetételével, nevével, címkézésével és kiszerelésével kapcsolatos frissített szabályokról. Mindezek alapján a méz címkéjén jól láthatóan fel kell tüntetni a származási országát, valamint azt is kimondták, hogy EU-s nyomonkövetési rendszerre van szükség a mézre vonatkozóan, emellett világosabb címkézésre van szükség a gyümölcslevek cukortartalmára vonatkozóan, és új szabályokra a lekvárokban lévő gyümölcsökkel kapcsolatban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Európai Bizottság 2023. április 21-én javasolta egyes „reggelire” vonatkozó irányelvek uniós forgalmazási előírásainak felülvizsgálatát a jelenlegi, 20 évesnél régebbi szabványok frissítése érdekében. Emiatt 2024. január 31-én az Európai Parlament és az Európai Tanács ideiglenes megállapodásra jutottak. A felülvizsgálat célja, hogy segítse a fogyasztókat tájékozottabban, és ezáltal egészségesebb döntéseket hozni vásárlás során olyan agrár-élelmiszeripari termékekkel kapcsolatban, mint a méz, a gyümölcslé vagy a lekvár - írja az Európai Parlament.

A méz származási országának feltüntetése

Az EU-n kívüli országokból importált méz nagy része a gyanú szerint cukorral van hamisítva. Az ilyen csalások elkerülése és leküzdése, valamint a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében megállapodás született azzal kapcsolatban, hogy kötelező lesz a termék nevével azonos mezőben egyértelműen feltüntetni a címkén azt az országot, ahonnan a méz származik. Megszűnik tehát a mézkeveréknél eddig használt jelölés, ami mindössze annyiból állt, hogy az EU-ból származik-e a termék vagy sem. Emellett a Bizottság egyedi azonosító kódot vagy valamilyen hasonló technikát alkalmazna a méz visszakövetésére egészen a méhészig. Megállapodás született arról is, hogy létre kell hozni egy uniós szakértői platformot, amely az ellenőrzések javítására és a mézhamisítások felderítésére alkalmazható, illetve egy olyan uniós nyomon követési rendszert kell kidolgozni, amely lehetővé teszi a méz visszakövetését egészen a begyűjtő termelőig vagy importőrig.

Mi lesz a gyümölcslevek és lekvárok címkéjével?

A gyümölcslevek és lekvárok esetében a Bizottság jelentést készít, amelyben értékelik azt, hogy kötelezővé teszik-e a gyümölcslevekben és lekvárokban felhasznált gyümölcs származási országának címkén történő jelölését. Ugyanakkor az biztos, hogy a lekvárok esetében az általános szabály az lesz, hogy legalább 450 gramm gyümölcsöt kell felhasználni 1 kiló lekvár előállításához. A Parlament javaslata alapján abban is megállapodtak, hogy a gyümölcslevek esetében engedélyezni kell a „csak természetesen előforduló cukrokat tartalmaz” címkét. Ezenkívül az alacsony cukortartalmú termékek iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében megállapodás született arról, hogy az újraformázott gyümölcsleveket „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” címkével lehet ellátni, ha a természetesen előforduló cukrok legalább 30%-át eltávolították belőlük.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?