Biomassza, élelmiszertámogatás, top-up

agrarszektor.hu
Lezajlott a második Mezőgazdasági és Halászati tanácsülés, ahol a tárgyalások fő témája a rászorultak élelmiszertámogatása, a biomassza energetikai célú hasznosítása, az E.Coli fertőzés piaci következménye, és a nemzeti kiegészítő támogatás, a top-up volt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legrászorultabb polgárok élelmiszertámogatását a Bizottság 2014-2010-as költségvetéshez kapcsolódó javaslata alapján ezentúl nem az Agrárfejlesztésből, hanem a Szociális kiadásokból fedezik majd. A mostani tárgyalás a 2012-es és 2013-as évek rendezését próbálta megoldani, a vita során 21 tagország támogatta, 6 pedig ellenezte a segélyprogramról szóló megállapodást. Ha nem tudnak megállapodni, a jövő évi segélyprogram értéke 113 millió euróra szűkül, 2013-ra pedig szinte lenullázódik. Czerván György államtitkár támogatta, hogy az átmeneti időben is tovább működjön a segélyprogram - írja az élelmiszer.hu

A biomassza energetikai célú hasznosítása kiemelt fontosságú kérdéskör volt, a felek megállapodtak, hogy nem mehet az élelmiszertermelés rovására, ezért a helyi termelést támogatják.

Francia, olasz, spanyol és görög kezdeményezésre került napirendre az E. Coli fertőzés piaci következményeinek tanulságairól szóló előterjesztés. Egy mostani javaslat értelmében krízishelyzetben előnyösebb, ha nem csak a termelői szervezetek, hanem az egyéni termelők is kapnak támogatást. a versenyszabályokat úgy kell alakítani, hogy a termelők jobb alkupozícióba kerüljenek. 

A top-uppal kapcsolatban bemutatásra került a V4 országok és Bulgária, Románia, Szlovénia közös nyilatkozata, melyek azt taglalják, hogy az új tagországokban hogyan alkalmazzák 2012-ben a modulációt. A szabályok szerint 2012-ben az 5000 euró feletti támogatásban részesülő gazdaságok már 10%-al kevesebb dotációt kapnak. A tagországok szerint a Bizottság a moduláció számításában logikailag hibás megközelítést alkalmaz, ezért 2012-ben több új tagország egyáltalán nem akarja alkalmazni az új módszert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?