Brüsszelnek is tetszik, hogy elbánnak a nagybirtokosokkal

agrarszektor.hu
Vesztettek a nagybirtokok a kisbirtokokkal szemben, miután a magyar vidékfejlesztési program uniós elfogadásával olyan agrár-vidékfejlesztés valósulhat meg, amely tükrözi a kormány szándékát és a nagybirtokok helyett a kis és közepes családi gazdaságok érdekeit szolgálja - jelentette ki Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Így mintegy 4 milliárd euró, vagyis mintegy 1300 milliárd forintot használhat fel Magyarország a jelenlegi támogatási ciklusban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyar vidékfejlesztési programmal (VP) sikerült elfogadtatni az Európai Bizottsággal azokat a társadalompolitikai elképzeléseket, amelyeket a magyar kormány ebben a programban képviselni kívánt - hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt. Ezzel abba is beleegyeztek az unió döntéshozói, hogy a beruházásoknál a vidékfejlesztési forrásból elsősorban ne a nagyüzemek, hanem a kis és közepes családi gazdaságok részesüljenek. Így a támogatások legalább 80 százalékban a kisebb gazdaságokat erősítik majd.

1300 milliárd forintból gazdálkodhatunk

Az államtitkár szerint az unió közös agrárpolitikája az EU mostani költségvetési ciklusában több mint 12 milliárd eurós, vagyis mintegy 3600 milliárd forintos forrást nyújt Magyarországnak. Ebből a keretből a vidékfejlesztésre több mint 4 milliárd euró, azaz mintegy 1300 milliárd forint jut.

A program elfogadását megelőző uniós tárgyalásokon Magyarországnak sikerült megvédenie a magyar gazdák és a magyar vidék érdekeit - mondta Kis Miklós Zsolt. Például kiálltak az öntözésfejlesztés, az agrár-környezetgazdálkodás támogatása, illetve a beruházási támogatások ügye mellett. Így csökkenthető a támogatáskoncentráció az agrár-környezetgazdálkodásban, az öntözött területek arányának növelésével pedig javítható a versenyképesség. A beruházási támogatásoknál azt is elérte Magyarország, hogy a VP forrásainak több mint 40 százaléka kizárólag beruházási támogatásokat szolgáljon majd.


MTI Fotó: Ujvári Sándor

A vidéki munkahelyek megteremtése és megtartása szintén prioritás, ezért a programmal leginkább a munkaerő-igényes ágazatokat támogatják majd. Így például az állattenyésztést, a kertészetet, a zöldség- és gyümölcstermesztést, az élelmiszer-feldolgozási tevékenységek fejlesztését és az erdőgazdálkodást.

Jöhetnek a fejlesztések 

Több mint 800 milliárd forintból finanszírozzák majd a mezőgazdasági termelést és az ehhez kapcsolódó élelmiszer-feldolgozást. E keretből 200 milliárd forintot nyújtanak élelmiszer-feldolgozási fejlesztésekre, a kertészeti ágazatnak pedig több mint 70 milliárd forintot különítettek el. Az állattenyésztés beruházási támogatására több mint 75 milliárd forint jut, míg az öntözésfejlesztés kerete mintegy 54 milliárd forint. Az agrár-környezetgazdálkodás, valamint az ökológiai gazdálkodás támogatására pedig összesen 240 milliárd forintot fordítanak.

Mintegy 50 milliárd forintból támogatnák a Natura 2000-es erdő- és gyepterületeket. A kedvezőtlen adottságú területek támogatását a jövőben is a már megszokott, több mint 23 milliárd forintos normatív keretből finanszírozzák. Az erdőgazdálkodás támogatására pedig mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre, míg a vidéki térségek fejlesztésére 214 milliárd forintos keretet nyújtanak.

Tematikus alprogramok 

Emellett a fiatal gazdák és a rövid ellátási láncok támogatása miatt létrehoztak két tematikus alprogramot is. Így a fiatal gazdák az induláshoz összesen mintegy 38 milliárd forintot vehetnek igénybe, a beruházásaik támogatási kerete pedig mintegy 39 milliárd forint lesz. A rövid ellátási láncok támogatására 17 milliárd forint jut. Annak érdekében, hogy az érintettek eligazodjanak az információk között a Miniszterelnökség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös ismertető kiadványt jelentet meg a Vidékfejlesztési Programról - közölte az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?