2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hírek - Agrárpénzek

Csökkenő termésmennyiség, stagnáló árak - Almapiac 2010

Az idei évben senki nem mondhatja, hogy remek évet zárt. Így vannak ezzel az almatermesztők is, akiknek a viharos időjárás tépázta meg ültetvényeit. Bár a felvásárlói árak idomultak a termésátlaghoz, így várhatóan nem lesz újabb almapiaci botrány.
 
 

Sajnos a hideg illetve csapadékos időjárás nem kegyelmezett az almának sem, volt ahol harmada ment tönkre az idei termésnek, mivel a nedves közeg a gombák meleg ágya, ez már magába is sok, és ehhez még párosul, hogy a viharok és jégesők olyan károkat okoztak a megmaradt gyümölcsökben ,hogy azok valószínűleg nem felelnek meg az eladható étkezési almával szemben állított kritériumoknak.


Akinél nem volt ilyen súlyos a kár, az sem örülhet, hiszen a növényvédelmi intézkedések, nagyon megdrágították a termelést, volt ahol a tavalyihoz  képest csaknem duplájára emelkedett a kijuttatott növényvédöszerek mennyisége, mint tavaly. Sokan úgy döntöttek, hogy nem éri meg nekik az almatermesztés, és felszámolták ültetvényüket, ez azt eredményezte, hogy az alma termőterülete idén 40 ezer hektárról 35 ezerre csökkent.


A termésátlag idén több mint 150 ezer tonnával maradt el a tavalyitól, csupán 420 ezer tonna termett, melynek csak egy nagyon kicsi része, körülbelül 150 ezer tonna lesz étkezési minőségű, a többiből valószínűleg püré készül.


Az felvásárlási árak viszont kedvezően alakulnak a termelők szempontjából, mivel már a léalmáért közel 24, a pürének való almáért 30-34 forintot fizetnek a kereskedők, ez persze azt jelenti, hogy az alma piaci ára elég borsos lesz idén.


Az Európai Unió összességében nem zárja jól ezt az évet, mivel az átlag 12 millió tonna alma helyett idén csupán 9,5 millió tonnát termeltek összesen a tagállamokban, szinte mindenhol csökkent a termés, ez alól talán csak Franciaország illetve Olaszország a kivétel. Jelentős például a kiesés Németországban, ahol eddig közel 1 millió tonna almára számítottak, de erre idén esély sincsen, úgyan így járt Lengyelország, ahol tavaly majdnem elérétk a 3 millió tonnás hozamot, de az idei év időjárási viszonyai ott is komoly károkat, így kieséseket okoztak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu