2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Agrárpénzek

Döntöttek Brüsszelben - Újabb tíz tagország örülhet, mi még nem

Újabb tíz tagállamban fogadott ma vidékfejlesztési programokat (VP) az Európai Bizottság. A testület most összesen huszonnégy VP-t hagyott jóvá, amelyekkel az érintett tagországokban mintegy 40 ezer új vidéki munkahelyet teremtenek és körülbelül 700 ezer gyakorlati központot hoznak létre. Emellett az uniós célkitűzések között szerepel a fiatal gazdák támogatása, az infrastruktúra fejlesztése és a fenntartható mezőgazdaság elterjesztése is. A magyar VP még uniós egyeztetés alatt áll.
 
 

Az Európai Bizottság ma tíz tagállam – Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Írország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország és Nagy-Britannia - számára hagyott jóvá VP-ket. Összesen huszonnégy programot fogadtak el, mivel egyes tagországok több VP-t is benyújtottak. Így például Németország most hét, Olaszország öt, Spanyolország négy, Nagy-Britannia pedig két programra kapott zöld utat, amelyek egy-egy nagyobb országon belüli régióra vonatkoznak - számolt be az Európai Bizottság.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most a Dél-alföldi Gazdasági és Agrárfórumra!
A magyar program még nincs elfogadva
Magyarország a közelmúltban nyújtotta be átdolgozott vidékfejlesztési programját az uniónak. A formális bizottsági eljárások maximum 60 napot vehetnek igénybe, így a magyar VP-t várhatóan júniusban hagyják jóvá. A tervek szerint a programmal összesen mintegy 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forráshoz juthatunk a 2015-2020 közötti időszakban.

Phil Hogan, az Európai Unió mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa szerint az uniós vidékfejlesztési célkitűzések erőssége az, hogy kiemelt prioritásokat tartalmaznak, míg a tagállamok a saját lehetőségeikhez igazíthatják programjaikat. Brüsszel a huszonnyolc tagállamból összesen 118 programot vár a 2014-2020 közötti időszakra, amelyekből a maiakkal együtt eddig ötvenegyet fogadott el. Mostanáig 23 tagországban hagytak jóvá VP-ket, és ezek közül tizennyolcban már valamennyi -egy vagy több - programot lezártak. A programokra szánt uniós forrás mintegy 99,6 milliárd eurót tesz ki.

Az eddig elfogadott VP-k támogatják az innovációt, a fiatal gazdákat, a fenntartható mezőgazdaság széles körű elterjesztését és az infrastruktúra fejlesztését - nyilatkozta az agrárbiztos. A ma jóváhagyott tervekkel további 40 ezer új vidéki munkahelyet teremtenek, és körülbelül 700 ezer olyan gyakorlati központot hoznak létre, amely segíti az innovációt és erősíti a vidéki térségeket.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu