Durva áremelés jöhet a hazai boltokban: nincs választása a gazdáknak, lépniük kell

Durva áremelés jöhet a hazai boltokban: nincs választása a gazdáknak, lépniük kell

agrarszektor.hu
2021-ben is rengeteg nagy interjút készített az Agrárszektor, olyan neves szakemberekkel beszélgettünk többek között mint, Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezetője, Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport ügyvezetője, vagy Szepsy István, a Szepsy Pincészet tulajdonosa. Összegyűjtöttük és az alábbi cikkben bemutatjuk az idei év legemlékezetesebb és legmeghatározóbb interjúit az Agrárszektoron.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szabó Ákos - Tranzit Csoport

Ha a koronavírus-járvány és a madárinfluenza nem okozna elég problémát a magyar baromfi-ágazat számára, a takarmányárak brutális növekedése újabb csapást mért a szektorra, ráadásul úgy tűnik, hogy ennek még nincs vége, bizonyos gabonafélékből pedig már most hiány alakult ki a piacon - tájékoztatta az Agrárszektort Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezetője. Hozzátette, elkerülhetetlennek tartja, hogy a késztermékek ára ne emelkedjen, ez a három tényező ugyanis olyan költségnövekedést hozott, ami nem finanszírozható hosszú távon. Mint mondta, nem szeretne riogatni, de ha nem növelik az árakat, akkor tömeges csődökre kell számítani az ágazatban.

Hosszú távon mindenképpen hatékonyságjavításra kényszeríti az ágazatot a takarmányárak emelkedése. A válságokban, aki túlél, az megerősödik, aki ezekben a kritikus időpontokban jó döntést hoz, proaktívan tud reagálni, az hosszú távon általában megtérül. Mert javulnak az iparági mutatók, javul a költségszerkezetük, a kibocsátásuk. Azok az intézkedések, amiket meghozunk, és fenn tudunk tartani hosszú távon, jó hatással lesznek a szektor versenyképességére.
EZ IS ÉRDEKELHET

Borsos László - Corteva Agriscience

A Corteva Agriscience már megkezdte az egyeztetéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal a drónok növényvédelem területén történő felhasználása és ennek lehetőségei kapcsán - mondta Borsos László, a vállalat ügyvezető igazgatója az Agrárszektor kérdésére. A szakemberrel arról is beszélgettünk, hogy hogyan tud a Corteva Agriscience reagálni a szerkivonásokra, és hogy mi jellemzi a cég 2021-es innovációit kukorica-, napraforgó- repce- és kalászos fronton.

A termékeink hatékonysági vizsgálatait a drónos kijuttatással elkezdtük és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és egyeztetünk a szükséges lépésekről.
EZ IS ÉRDEKELHET

Kyster Angéla és Szalkai Gábor - Bayer Hungária Kft.

A Bayert nagyon sokan mint gyógyszeripari cég ismerik, pedig mostanra a mezőgazdasági divízió számít a legnagyobb üzletágnak a nagyvállalatnál. Az Agrárszektor Kyster Angélával, a Bayer CropScience Country Division vezetőjével, és Szalkai Gáborral a Bayer Hungária Kft. közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőjével beszélgetett a cég legfrissebb technológiai újításairól, a fenntarthatóság, a kutatás-fejlesztés és innováció fontosságáról, de szó volt a vetőmagtermelésről és a különböző növényvédőszer-kivonásokról is.

Teljesen új szemléletmódot kell kialakítani, mind az innováció területén, mind pedig a termelőknél, hogy, hogyan termelik meg a javakat, és minden embernek, aki a mezőgazdaságban dolgozik, egy teljesen új látásmódra van szüksége.
EZ IS ÉRDEKELHET

Kovács Norbert - Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Magyarországon évtizedek óta nem volt akkora öntözésberuházás egy helyen, mint amekkora a mezőhegyesi Ménesbirtokon készül, a fejlesztés azonban nemcsak méretében lesz különleges, de környezetvédelmi szempontból is hatalmas lépésnek számít. Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója az Agrárszektornak elmondta, a Digitális Agrár Stratégia zászlóshajójaként olyan projektek indultak el a birtokon, amelyek, ha megvalósulnak, nagy hatással lehetnek az egész magyar agráriumra. 

Hosszú távon szerepel a cég tervei között, hogy saját genetikát felhasználva mezőhegyesi logós vetőmagot állítunk elő, majd akár országon belül, akár kívül értékesítjük.
EZ IS ÉRDEKELHET

Volosinovszki János - Hungerit Zrt.

Rendkívül nehéz helyzetbe sodorta a hazai baromfiágazatot a takarmányárak növekedése, a drágulás mostanra olyan súlyos problémákat szült a szektorban, hogy a piaci szereplőknek muszáj a teljes termékpályán végig vinniük az áremelkedést és a kereskedelemben érvényesíteni azt. Ez utóbbit nem egyszerű megvalósítani, ha ugyanis az egekbe emelkedne a magyar baromfi ára, akkor olcsóbb lengyel import áru áramlana a boltokba, így ez a hatás jelentősen féken tartja a hazai árakat. Volosinovszki Jánossal, a Hungerit Zrt. vezérigazgatójával többek között arról is beszélgettünk, hogyan lehetne növelni az ágazat versenyképességét, mit lehetne tenni a fellendítése érdekében, de szó volt arról is, milyen fejlesztések, illetve beruházások várhatók a Hungerit táján a következő években.

Mindezek fényében, a teljes termékpályán végighaladó áremelés megkerülhetetlen, mert ha ez megreked nálunk, a feldolgozóknál, akkor nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a hatékonyság meghatározó tényező ebben az iparágban, a baromfiágazatban egyszerűen nem lehet kicsiben csinálni a termeltetést és a feldolgozást.
EZ IS ÉRDEKELHET

Makai Szabolcs - Talentis Agro Zrt.

Nyugat-európai szintű gazdasággá fejlődhet a következő években a Talentis Agro Zrt., amelynek nem titkolt célja az sem, hogy olyan szintre emelje a céget, hogy a tojáságazatban is vezető szerepet töltsön be. Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója az Agrárszektornak elmondta, a rekordösszegű támogatás, ami a magyar agráriumba érkezik, soha nem látott mértékű beruházásokra, korszerűsítésekre adhat lehetőséget a szektor minden szereplője számára. A szakemberrel többek között arról is beszélgettünk, milyen kitörési lehetőségei vannak most egy élelmiszeripari vállalatnak Magyarországon, hol lehet a gabonaárak emelkedésének vége, illetve, miért nem pörög az öntözésfejlesztés hazánkban.

Ha egyedül megy a piacra egy cég, és nincs olyan volumene, hogy megfelelő ajánlatot tudjon adni a multiknak, akkor sokkal kevesebb az esélye az érvényesülésre. Viszont, ha van egy integráció, és összefognak a termelők, akkor tudnak értelmezhető ajánlatot adni az áruházláncoknak.
EZ IS ÉRDEKELHET

Kulik Zoltán és Dr. Gregosits Balázs - Vitafort Zrt.

Hiába érkezik rekordösszegű forrás a magyar agráriumba, a hazai állattenyésztők borúsabbak, mint valaha, és félő, hogy sokan vissza fogják mondani pályázataikat, mert nem tudják megvalósítani beruházásaikat - mondta az Agrárszektornak Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte, soha nem volt még ilyen durva gabonaár-emelkedés, mint amilyen a mostani, az élelmiszerek eddigi drágulása pedig még csak a kezdet, az egyensúlyi állapot megteremtéséhez ugyanis elengedhetetlen a további árnövekedés. Dr. Gregosits Balázs, a cég kutatás- fejlesztési igazgatója hozzátette, óriási potenciál van ugyanakkor a rovarfehérjékben, amely a takarmánygyártók, és az állattenyésztők helyzetén is sokat javíthatna, a Vitafort egyik kutatás-fejlesztési programjában kifejezetten a takarmány-alapanyagként való hasznosítását vizsgálják.

Személy szerint óva intenék mindenkit, aki óriási nagyságrendű kapacitásnövekedéssel kapcsolatos beruházásokban gondolkodik, jelenleg ugyanis egyértelműen a hatékonyságot kell növelni. Mi is ezt tesszük, próbálunk sokkal pontosabb, precízebb, és minden oldalról, energetikai felhasználás oldaláról is egy hatékonyabb üzemet létrehozni. A mostani árnövekedés egy torz világot mutat, ennyivel több acélra, kukoricára és búzára azonban nincs szükség, ez a drágulás tehát nem a valós igényeket tükrözi.
EZ IS ÉRDEKELHET

Mészáros Dezső - SIÓ-Eckes Kft.

A kajszi - és őszibarack helyzete az időjárás viszontagságai mellett egyéb tényezők miatt is egyre kevésbé profitábilis a termelők számára, így nekünk is komoly kihívás beszerezni a szükséges mennyiséget - mondta az Agrárszektornak Mészáros Dezső, a SIÓ-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, habár igyekeznek felhívni a figyelmet a hazai baracktermesztés rossz helyzetére, ez csak egy része a megoldásnak, hiszen fontos lenne új, ellenállóbb, ipari fajtákat ültetni, amely hatására a profit is növekedne, és a fiatal gazdák számára is ismét vonzóvá válhatna ez a pálya. A cégvezetővel többek között arról is beszélgettünk, hogyan változtak a fogyasztói igények a gyümölcslevek terén az utóbbi években, illetve, milyen, eddig még nem látott csomagolásokkal rukkol majd elő a nagy gyümölcslégyártó a jövőben.

Bízunk benne, hogy fel tudtuk hívni a programban is a figyelmet a hazai baracktermesztés rossz helyzetére, viszont úgy gondoljuk, hogy ez csak egy része a megoldásnak - hosszú még az út odáig, hogy a hazai baracktermesztés pozitívabb irányt vegyen, hiszen a probléma is többtényezős.
EZ IS ÉRDEKELHET

Szepsy István - Szepsy Pincészet

Lemondtak a többlettermelésről, és inkább a magas minőséget helyezték előtérbe attól függetlenül is, hogy egy csúcsbor előállításához hosszú évek kellenek, ráadásul nem is biztos, hogy az adott évjáratban éppen sikerül elkészíteni. Szepsy István úgy látja, Magyarországon ma a termelők többsége inkább a biztos középmezőnyt választja, kevesen vannak, akik csúcstermelővé akarnak válni, és sokan a mennyiséget választják a magas minőség helyett. Mint mondta, hiába van több száz eurós csúcsboruk, a világpiacon ez még nem presztízs, ott ezer eurónál kezdődik a legmagasabb szint. 

Ha egyedit akarsz előállítani, akkor ahhoz idő kell, és itt évtizedekről van szó, amit nem lehet megspórolni. Szép lassan kell felépíteni a magas minőséget, és ehhez nem elég a jó marketing, hozzá kell szoktatni a fogyasztókat ahhoz, hogy van drága magyar bor. Egy 500 eurós bor a világban még nem presztízs, főleg, ha nem elég a mennyiség, mert például a 960 üveg nem elég, ha csúcsborról van szó. Az egyedi minőséghez egy önálló geológiai helyre van szükség, ahol a talajban sok réteg van 8-12 méterig. 
EZ IS ÉRDEKELHET

Kerezsi Miklós, Maróti Miklós és Barta Dénes - Agrovirtus Tehetséggondozási Program

Több száz egyetemista jelentkezik évről évre az Agrovirtus Tehetséggondozási Programba, amelynek elvégzése komoly lehetőséget jelent a fiataloknak abban, hogy akár vezetőként elhelyezkedjenek egy-egy agrárvállalatnál, felgyorsítva ezzel a karrierutat. A program, amelynek része az Agrovirtus verseny is, olyannyira egyedülálló Európában, hogy Magyarország könnyen nagyhatalom lehet ezen a területen. Az Agrárszektor Kerezsi Miklóssal, a Hodler Capital ügyvezetőjével, az Agrovirtus Tehetséggondozási Program főtámogatójával, Maróti Miklóssal az AgroVIR Kft. ügyvezetőjével, az Agrovirtus Tehetséggondozási Program főtámogatójával és Barta Dénessel, az Agrovirtus Tehetséggondozási Program projektmenedzserével beszélgetett többek között arról, mennyire fontos ma az agrárhallgatók tehetséggondozása, illetve milyen feltételekkel lehet a programra jelentkezni.

A fiatalok számára hatalmas kihívás a programban való részvétel, meg kell ugyanis tanulniuk a szakmát, szakértőkkel kell egyeztetniük, ugyanakkor a legtöbben azon buknak el, hogy nem szánnak elég időt a versenyre. Sokszor azt vesszük észre, hogy menet közben elfogy a lendület, az akarat, és a végén sokan már csak összecsapják a feladatokat.
EZ IS ÉRDEKELHET

Tóth Béla - Gyermelyi Zrt.

Nem lehet tudni, meddig fog még tartani a gabona- és takarmányárak emelkedése, ahogy az sem ismeretes, mi van mögötte: valós áruhiány vagy spekuláció? Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-vezérigazgatója az Agrárszektornak kifejtette, egyensúlyba kellene hozni az állattenyésztés és a növénytermesztés jövedelmezőségét, mert a jelenlegi magas gabonaárak lehetetlen helyzetbe hozták az állattartókat. Tóth Béla emellett beszélt a tésztagyártás helyzetéről Magyarországon, a Gyermelyi Zrt. közép- és hosszú távú terveiről, valamint arról, hogy milyen problémák merülhetnek fel az európai, illetve a magyar agráriumban és élelmiszeriparban a generációváltás kapcsán.

Az a furcsa helyzet állt elő a lisztpiacon, hogy az egyik áremelés még meg se történt, amikor már ki kellett írni a másikat. Ez amiatt történhetett így, mert az előző évekkel ellentétben a betakarításkor nem lehetett felvásárolni az éves szükséglet döntő többségét, ugyanis a gazdák jó része elrakta a termést, és nem bocsátotta piacra. Hiába mondtunk akármilyen jó árat, volt több partner, aki azt mondta, hogy most nem eladó.
EZ IS ÉRDEKELHET

Sándorfy András - Marton Genetics Cégcsoport

Közép-Európa egyik legnagyobb kapacitású vetőmagüzemét építi fel a Marton Genetics Martonvásáron. A beruházás, amely 2024-re készülhet el, rengeteg új piacot nyithat meg a magyar vetőmagok előtt, elsősorban a minőségbiztonsággal - tájékoztatta az Agrárszektort Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport ügyvezető igazgatója. Kiemelte, ilyen volumenű beruházás 60 éve nem történt Magyarországon a vetőmagszektorban. A szakemberrel többek között arról is beszélgettünk, hogyan fejlődött a hazai vetőmagpiac az elmúlt években, mit keresnek ma a termelők, milyen új piacok nyílhatnak meg a jövőben a magyar vetőmag előtt, és hogyan tud ma érvényesülni külföldön egy magyarországi vállalkozás.

Ezért vágtunk bele abba, hogy a martonvásári ipari parkban egy vetőmagüzemet hozunk létre. Egy teljesen zöldmezős beruházásról van szó, amelynek 60-63 millió euróra becsüljük az értékét. Amikor tavaly elkezdtük a tervezését, az egyik fő szempont az volt, hogy olyan eszközök legyenek az üzemben, amelyek még a 22. században is megállják a helyüket. Ilyen volumenű beruházás Magyarországon a vetőmagszektorban 60 éve nem történt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?