2021. június 25. péntek Vilmos

Hírek - Agrárpénzek

Durva szabálytalanságokat találtak több magyar agrárszakképző iskolánál

Az október vége óta tartó ellenőrzések harmadik fázisában tizenegy mezőgazdasági szakképző iskolánál talált sorozatos szabálytalanságokat és hiányosságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A budapesti, pápai, tatai, szombathelyi, bábolnai, hódmezővásárhelyi, szekszárdi, szegedi, makói és abaújszántói agrárszakképző intézmények a 2016-2017 közötti időszakban nem biztosították a közpénzek átláthatóságát, a felelős gazdálkodást, továbbá nem voltak védve a korrupcióval szemben. Az ellenőrzött mezőgazdasági szakképző iskolák irányító szerve az agrártárca.
 
 

Az eredményes és célszerű szakképzés alapja és alapvető feltétele a szakképző intézmények közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható és a korrupcióval szembeni védelmet biztosító működése és gazdálkodása. Mindezen igényekkel összhangban, a közpénzügyek átláthatóságának előmozdítása, a közvagyon védelme érdekében az Állami Számvevőszék agrárszakképző iskoláknál végez ellenőrzéseket, olvasható a szervezet közleményében.

Kép forrása: Getty Images

Az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek célja annak értékelése, hogy az ellenőrzött intézményre vonatkozó irányító szervi feladatellátás a jogszabályi előírások betartásával történt-e; az intézménynél a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, biztosította-e az átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit; az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatainak. Az ellenőrzések keretében az ÁSZ értékelte az egyes intézményeknél a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét, az integritás szemlélet érvényesülését, valamint a teljesítményellenőrzés feltételeinek kialakítását is.

Az Állami Számvevőszék 2019. október 30-án nyolc agrárszakképző iskolát ellenőrzött. Ennek során a számvevőszék 70 javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetésére, illetve kijavítására az iskolák igazgatóinak, akiknek a megállapítások és javaslatok alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az első vizsgálatot követően az Állami Számvevőszék december 13-án újabb három szakiskolát ellenőrzött, hasonló eredményekkel. Ezúttal az intézmények vezetői számára összesen 31 javaslatot fogalmaztak meg az ellenőrök.  Az ÁSZ december 19-én pedig tizenegy agrárszakképző iskola ellenőrzését fejezte be. Ezek a következőek voltak:

 • a budapesti székhelyű Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola;
 • a szekszárdi AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
 • az abaújszántói Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
 • a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
 • a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola;
 • a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola,
 • a szintén szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium;
 • a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola;
 • a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
 • a tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 • és a bábolnai Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései megállapították, hogy a 2016-2017 közötti időszakban az ellenőrzött szakképző iskolák belső kontrollrendszere, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, ezáltal nem biztosították a közpénzek átláthatóságát és a felelős gazdálkodást. Az ÁSZ vizsgálata azt is feltárta, hogy az intézmények a korrupcióval szemben sem voltak védettek. Továbbá a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználása veszélyének megszüntetése érdekében az ÁSZ vagyonmegóvási intézkedés elrendelését kezdeményezte a budapesti Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolánál.

A tizenegy jelentésben az ÁSZ összesen 106 javaslatot tett.

Az ellenőrzések megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a tizenegy agrárszakképző iskola igazgatójának összesen 106 javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetése, illetve kijavítása érdekében. A megállapítások és javaslatok alapján a szakképző iskolák igazgatóinak 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az Állami Számvevőszék ellenőrzésének részletes eredménye a fenti linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu