Durva szabálytalanságokat találtak több magyar agrárszakképző iskolánál

agrarszektor.hu
Az október vége óta tartó ellenőrzések harmadik fázisában tizenegy mezőgazdasági szakképző iskolánál talált sorozatos szabálytalanságokat és hiányosságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A budapesti, pápai, tatai, szombathelyi, bábolnai, hódmezővásárhelyi, szekszárdi, szegedi, makói és abaújszántói agrárszakképző intézmények a 2016-2017 közötti időszakban nem biztosították a közpénzek átláthatóságát, a felelős gazdálkodást, továbbá nem voltak védve a korrupcióval szemben. Az ellenőrzött mezőgazdasági szakképző iskolák irányító szerve az agrártárca.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az eredményes és célszerű szakképzés alapja és alapvető feltétele a szakképző intézmények közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható és a korrupcióval szembeni védelmet biztosító működése és gazdálkodása. Mindezen igényekkel összhangban, a közpénzügyek átláthatóságának előmozdítása, a közvagyon védelme érdekében az Állami Számvevőszék agrárszakképző iskoláknál végez ellenőrzéseket, olvasható a szervezet közleményében.

Kép forrása: Getty Images

Az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek célja annak értékelése, hogy az ellenőrzött intézményre vonatkozó irányító szervi feladatellátás a jogszabályi előírások betartásával történt-e; az intézménynél a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, biztosította-e az átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit; az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatainak. Az ellenőrzések keretében az ÁSZ értékelte az egyes intézményeknél a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét, az integritás szemlélet érvényesülését, valamint a teljesítményellenőrzés feltételeinek kialakítását is.

Az Állami Számvevőszék 2019. október 30-án nyolc agrárszakképző iskolát ellenőrzött. Ennek során a számvevőszék 70 javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetésére, illetve kijavítására az iskolák igazgatóinak, akiknek a megállapítások és javaslatok alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az első vizsgálatot követően az Állami Számvevőszék december 13-án újabb három szakiskolát ellenőrzött, hasonló eredményekkel. Ezúttal az intézmények vezetői számára összesen 31 javaslatot fogalmaztak meg az ellenőrök.  Az ÁSZ december 19-én pedig tizenegy agrárszakképző iskola ellenőrzését fejezte be. Ezek a következőek voltak:

  • a budapesti székhelyű Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola;
  • a szekszárdi AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
  • az abaújszántói Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
  • a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
  • a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola;
  • a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola,
  • a szintén szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium;
  • a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola;
  • a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
  • a tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
  • és a bábolnai Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései megállapították, hogy a 2016-2017 közötti időszakban az ellenőrzött szakképző iskolák belső kontrollrendszere, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, ezáltal nem biztosították a közpénzek átláthatóságát és a felelős gazdálkodást. Az ÁSZ vizsgálata azt is feltárta, hogy az intézmények a korrupcióval szemben sem voltak védettek. Továbbá a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználása veszélyének megszüntetése érdekében az ÁSZ vagyonmegóvási intézkedés elrendelését kezdeményezte a budapesti Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolánál.

A tizenegy jelentésben az ÁSZ összesen 106 javaslatot tett.

Az ellenőrzések megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a tizenegy agrárszakképző iskola igazgatójának összesen 106 javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetése, illetve kijavítása érdekében. A megállapítások és javaslatok alapján a szakképző iskolák igazgatóinak 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az Állami Számvevőszék ellenőrzésének részletes eredménye a fenti linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?