Elárulta a szabolcsi cégvezető, mi a gyors fejlődés titka a magyar mezőgazdaságban

Elárulta a szabolcsi cégvezető, mi a gyors fejlődés titka a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Arrafelé kell tendálnia a termelésnek, ami piac- és versenyképes - mondta el Pásztor András, a timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak. A szabolcsi szakember azt is elárulta, hogyan tudtak gyorsan és hatékonyan fejlődni a rendszerváltás óta eltelt évek alatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Pásztor András elmondta, hogy a Vetőmag és Szárító Kft.-t azért alapították meg 12 gazdával a rendszerváltás után 1995-ben, mert rájöttek arra, hogy ha egyénileg próbálják meg művelni a földjeiket, akkor külön-külön kevés eszköz és kevés lehetőség áll a rendelkezésükre, társulva viszont jól tudnak működni. A Kft. a földműveléshez szükséges nagygépek beszerzését és üzemeltetését, a telephelyek kialakítását, a raktározást és a finanszírozást átvállalta az egyes gazdáktól, de amúgy mindenki egyedileg gazdálkodik. Azokat a feladatokat végzik közösen, amelyek csak gazdasági társaságként végezhetőek. Pásztor András szerint ezzel hatékonynak bizonyultak, és gyors fejlődést biztosítottak maguknak.

A szabolcsi cég ügyvezetője beszélt arról is, hogy a tevékenységük széles körű: komoly vetőmag-előállítási potenciáljuk van, 4 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmaznak vetőbúzából, árpából és tritikáléból, emellett 270-300 hektáron hibridkukoricát is termelnek, méghozzá címerezőgép nélkül. Pásztor András elárulta, hogy még 1991-ben megvásárolták a rakamazi állami öntözőfürtöt, így az se hátráltatja őket, ha kevés a csapadék, mert tudnak öntözni. Korábban cukorrépa-termesztéssel is foglalkoztak, de az abbamaradt. Az utóbbi időben zöldborsó- és csemegekukorica-termesztésbe fogtak, amelynek a teljes vertikumát biztosítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?