2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Agrárpénzek

Elárulta a szabolcsi cégvezető, mi a gyors fejlődés titka a magyar mezőgazdaságban

Arrafelé kell tendálnia a termelésnek, ami piac- és versenyképes - mondta el Pásztor András, a timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak. A szabolcsi szakember azt is elárulta, hogyan tudtak gyorsan és hatékonyan fejlődni a rendszerváltás óta eltelt évek alatt.
 
 

Pásztor András elmondta, hogy a Vetőmag és Szárító Kft.-t azért alapították meg 12 gazdával a rendszerváltás után 1995-ben, mert rájöttek arra, hogy ha egyénileg próbálják meg művelni a földjeiket, akkor külön-külön kevés eszköz és kevés lehetőség áll a rendelkezésükre, társulva viszont jól tudnak működni. A Kft. a földműveléshez szükséges nagygépek beszerzését és üzemeltetését, a telephelyek kialakítását, a raktározást és a finanszírozást átvállalta az egyes gazdáktól, de amúgy mindenki egyedileg gazdálkodik. Azokat a feladatokat végzik közösen, amelyek csak gazdasági társaságként végezhetőek. Pásztor András szerint ezzel hatékonynak bizonyultak, és gyors fejlődést biztosítottak maguknak.

A szabolcsi cég ügyvezetője beszélt arról is, hogy a tevékenységük széles körű: komoly vetőmag-előállítási potenciáljuk van, 4 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmaznak vetőbúzából, árpából és tritikáléból, emellett 270-300 hektáron hibridkukoricát is termelnek, méghozzá címerezőgép nélkül. Pásztor András elárulta, hogy még 1991-ben megvásárolták a rakamazi állami öntözőfürtöt, így az se hátráltatja őket, ha kevés a csapadék, mert tudnak öntözni. Korábban cukorrépa-termesztéssel is foglalkoztak, de az abbamaradt. Az utóbbi időben zöldborsó- és csemegekukorica-termesztésbe fogtak, amelynek a teljes vertikumát biztosítják.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó