Elárulta a titkot a Veszprém megyei férfi: így lehet ma sikeres egy családi gazdaság

Elárulta a titkot a Veszprém megyei férfi: így lehet ma sikeres egy családi gazdaság

Bõle István
Több mint kétszáz hektáron is lehet sikeres egy családi gazdaság a jelenlegi magyarországi gazdasági körülmények között. Ehhez viszont maximális szakmai felkészültség, a piaci viszonyok állandó szemmel tartása és elemzése, valamint egy kevés kísérletező kedv is szükséges. Egy példa Veszprém megyéből, a Bakony aljáról, a Pápa melletti Takácsiból, a két generációs Kunszt családi gazdaságból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ezekben a napokban kukoricát vetnek. Ez a legnagyobb területen termelt növényük ebben az esztendőben. Terveik szerint meghaladja majd a 100 hektárt is. A döntő érv a terület növelése mellett, hogy a térségben most a tavalyi kukorica ára tonnánkénti ára meghaladja a 78 ezer forintot. A tendenciák elemzése után arra jutott a családi tanács, hogy a következő időszakban elsősorban az ipari növényektől várhatnak magasabb jövedelmezőséget. Ezért egy kicsit sajnálják, hogy a tavalyi 30 hektáros repcéjük után az idén csak 9 hektáron vetették el ezt a növényt. Egy éve a fagykár miatt kevés termett az olajos magvakból, az idén viszont szépen fejlődik és egyelőre nagyobb termést ígér ez a növény.

Tritikálé, őszi árpa, kevés búza és napraforgó szerepel még a vetésszerkezetben. Az idén először facélia termesztésével is megpróbálkoznak. Harminc hektárra szerződtek. Terveik szerint jövőre a takarmánycirok is belekerül a terménypalettájukba. Ezt a növényt a szomszédos falvakban már többen termelik. Vele kétszer hasznosítják a termőterületet. A rozs szenázs után vetik el. Igénytelen növény és mégis jól fizet. Például ha bokor alá kerül be a vetőmag, még ott is termést érlel a takarmánycirok. Olyan helyen, ahol például a kukorica 20-30 centiméteresnél magasabbra nem nő meg. Biztos vevőt jelentenek a takarmánycirokra a környéken működő tejtermelő gazdaságok.

A hűvös áprilisi időjárás miatt nem aggódunk. Elődeink az évszázados megfigyelések alapján azt tartották: hűvös április, nedves május. Ha ez a tömör megállapítás ebben az esztendőben is igaz lesz, akkor jó termésre számíthatunk

 - mondta az Agrárszektornak Kunszt Szabolcs.

Az értékesítésben biztonságot ad a családi gazdaságnak, hogy évekkel korábban tagjai lettek egy értékesítő szövetkezetnek. Döntően ezen a szervezeten keresztül értékesítik a terményeiket, de - például vetőmagtermesztésre - egyedi szerződéseket is kötnek más vállalkozásokkal. A mostani időszakban érzékelhetően erős verseny van a terményekért. Ahogy Kunszt Szabolcs fogalmaz: 

Most bármit, bármennyit, bármikor el lehet adni. 

Csupán az ár kérdéses ezekben a hónapokban, de az is szinte minden terménynél emelkedő tendenciájú. Ennek a családi gazdaságnak az év első napjaiban csupán kisebb mennyiségű takarmánybúzája volt raktáron. Ezt 70 ezer forintos tonnánkénti áron adják el. Ugyan nincs saját fedett tárolójuk, mégsem kell a betakarítás utáni napokban túladniuk a terményükön. A szövetkezetnek megfelelő nagyságrendben van tárolókapacitása.

Összesen kétszázötven-hatvan hektáron gazdálkodnak. Ennek a területnek körülbelül a fele van tulajdonukban. Eddig minden esztendőben sikerült valamennyivel bővíteni a saját területüket. A teljes megművelt szántó nem egészen a fele bérlemény. A telephelyüktől legtávolabbi parcella mintegy 25 kilométerre van. Az újabb földek megvásárlása illetve bérlése sok-sok utánjárást igényel a gazda szerint. Kunszt Szabolcs az Agrárszektor kérdésére úgy vélekedett, hogy az optimális nagyság a mostaninál 50-60 hektárral nagyobb lenne.

A területük döntő részére megnyerték az AKG-s támogatást. Most nagyon várják a már megígért agrárdigitalizációs pályázat kiírását. Ha az elérhető javak között erőgép is lesz, akkor feltétlenül pályáznak majd. Traktor és műtrágyaszóró beszerzése sokat javítana a gazdaság költséghatékonyságán. Ehhez természetesen szükség lenne egy teljes birtokfelmérésre is, aminek költsége ugyancsak milliós nagyságrendű. 

Most sem permetezünk feleslegesen és pazarlóan nem szórjuk a műtrágyát, de a digitalizációval még közelebb kerülnénk a kemikáliák optimális felhasználásához. Mi most közép intenzíven gazdálkodunk, ebben jelenthet előrelépést egy megnyert pályázat a családi gazdaságunkban

 - hangsúlyozta Kunszt Szabolcs.

A Kunszt család gazdaságától nem áll távol az állattenyésztés sem. Tavaly megpróbálkoztak a sertésneveléssel. Ám, rossz periódusban kezdték. Akkor, amikor nagyon drágán lehetett hozzájutni a választási malacokhoz, amikor pedig a kész hízott sertések értékesítésére került a sor, igen alacsonyak voltak a felvásárlási árak. Ezért állatonként 6 ezer forint lett a veszteség. Ám, a balsiker nem vette el a kedvüket, úgy tervezik, hogy ennek az évnek a második felében ismét próbálkoznak majd. Némi biztonságot ehhez is egy már meglévő haszonállat értékesítő szövetkezeti tagság adhat, persze a jövedelmezőséghez azért megfelelő értékesítési árak is szükségesek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?