Elkerülhetetlen a magyar agrárium átalakulása: ez várhat a gazdákra a jövőben

Elkerülhetetlen a magyar agrárium átalakulása: ez várhat a gazdákra a jövőben

agrarszektor.hu
A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből kiderült, hogy a gazdák elkötelezettek a precíziós technológiák mellett, a megkérdezettek fele már jelenleg is használja a legmodernebb eszközöket. Egyre többeket győznek meg az eredmények, a tavalyi évhez képest 5 százalékponttal többen, már a cégvezetők 12%-a jelentette ki, hogy - bár még eddig nem tette - belevág a fejlesztésekbe. Látványos az előrelépés a kisebb gazdaságoknál: háromnegyedük jelenleg még nem használja a legmodernebb technológiát, de 35%-uk mihamarabb beruházásokba fogna. Nem is tehetnek másként: a versenyképesség és a termelésbiztonság növelése, illetve az egyre szélsőségesebbé váló környezeti hatások kivédése mára szinte alig lehetséges a precíziós eszközök használata nélkül.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexe az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja, tavalyhoz képest 20, de 2019-hez képest is 10 pontos emelkedés látható. A gazdák túlnyomó többsége optimista, csupán 10%-uk számol csökkenő hatékonysággal, közülük legtöbben az aszály és más káros természeti hatások miatt aggódnak. A termelési költségek növekedését a vállalkozások 96%-a gondolja komoly kihívásnak, ennek ellenére 22%-uk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legmodernebb precíziós eszközök használata, és termelési rendszerbe integrálása már nem a távoli jövő ígérete, hanem a jelen valósága. A nemzetközi versenyképesség, a termelés hatékonysága, a humánerőforrás kiváltása már mind megkövetelik technológiai fejlesztéseket, a precíziós eszközök minél szélesebb körű használatát. Míg korábban a több mint 500 hektáron gazdálkodó agrárcégek vállaltak úttörő szerepet a technológia meghonosításában, addig idén már a 100 hektár alatti területen dolgozó vállalkozók 35%-a is beruházásokba fogna, és jelentősen modernizálná termelési módszereit. Az idő szorít, míg a nagygazdaságok 72%-a már ma is használja az eszközöket, a kisgazdaságok 75%-a még nem építette be őket a termelés mindennapjaiba.

Nem kell azonnal teljes felfordulásra, az összes gép lecserélésére és azonnali távvezérlésre, vagy önjáró robotokra gondolni. Minden élethelyzetre, minden kihívásra van megfelelő technológiai válasz. Nincsenek univerzális megoldások, van, ahol a gépet kell lecserélni, van ahol a szoftvereket, van, ahol csak meglévő eszközöket kell modernizálni. A legfontosabb a rendszerben való gondolkodás, hogy az újonnan rendelkezésre álló adatokat, miként hasznosítsuk a jövőben  

- jelentette ki Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgatója. 

Míg korábban a precíziós technológiákat elutasítók között messze a legerősebb kételyeket a megművelt terület nem megfelelő nagysága ébresztette, mostanra ez a félelem is csökkenni látszik, a "kicsik" is bátrabban vágnak fejlesztésbe. Az elmúlt félévben több olyan többszáz milliárd forintos keretösszegű pályázat vált elérhetővé számukra, amely alacsonyabb kockázat mellett biztosít lehetőséget a technológiák bevezetésére, kipróbálására.

A pályázatok mellett számos kedvezményes finanszírozási megoldás közül is választhatnak a gazdák. Tudjuk ugyanakkor, hogy a technológiai váltás nem pusztán anyagi kérdés, sokkal több annál: új módszerek, új eszközök, új tapasztalatok épülnek be a mindennapokba. De nem muszáj egyedül végigmenni egy vállalkozónak ezen az úton, hiszen vannak olyan agrárszakértők, akik segítenek a tervezésben, túljutni a nehézségeken. Mi államilag támogatott termékekkel, lízingkonstrukciókkal és szakértő tanácsadással segítjük a hazai cégvezetőket  

- mondta Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?