2020. november 30. hétfő András, Andor

Hírek - Agrárpénzek

Előrelépne az agrárhitelezésben a Takarék Csoport

Új beruházási finanszírozási termékcsomagot alakított ki a Takarék Csoport. 2021-re mintegy öt százalékkal szeretnék növelni piaci részesedésüket a mezőgazdasági finanszírozásban.
 
 

A Takarék Csoport a 22-23 százalékos piaci részesedését 2021-re 27-28 százalékra növelné a mezőgazdasági finanszírozásban. A csoport felmérése szerint mintegy 300 milliárd forintnyi mezőgazdasági beruházási finanszírozási lehetőség kínálkozik, ezért új termékcsomagot alakítottak ki, amellyel az agrárvállalkozások juthatnak finanszírozási megoldásokhoz.

A saját erőt kiegészítő beruházási hitelt a megpályázott fejlesztésekhez lehet igényelni,

az akár 10 évet is elérő futamidejű hitel visszafizetését pedig csak a beruházás üzembe helyezésétől számított egy éves türelmi idő után kell megkezdeni. Emellett a termékcsomagban forgóeszköz-hitelhez is hozzájuthatnak az igénylők – mondta Hollósi Dávid, a Takarék Agrár Igazgatóság vezetője az Agromashexpo kiállításon.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AGHA) kezességével a beruházás és a támogatás előfinanszírozására összesen legfeljebb 500 millió forint, garancia esetén 300 millió forint hitelhez lehet jutni, míg a kiegészítő forgóeszköz-hitel összege elérheti a 200 millió forintot.

A mezőgazdaság hitelállománya 2010 óta folyamatosan növekszik, 2017 végén pedig meghaladta a 640 milliárd forintot

– mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Az összes hitel több mint felét egyéni gazdálkodók vették fel, a bedőlt hitelek aránya pedig mindössze 2 százalék alatti. Míg 2011-ben 101 milliárd forint hitelre adott biztosítékot az AGHA, addig 2017-ben ez már 237 milliárdnyira nőtt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu