Érezhetően fehéredik a gabonapiac

agrarszektor.hu
A jelek szerint sikerrel lehetetlenített el számos csalási formát az egyes növényi termékekre idén bevezetett fordított áfa kötelezettség. Júliusban két észak-alföldi határátkelőhelyen is határozottan csökkent a valószínűsíthetően fiktív gabonaexport.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Főigazgatóságának a Világgazdaság birtokába került gyorsjelentése szerint Ártándon és Csengersimán 69,94 százalékkal esett vissza a gabonaszállítmány forgalom, míg áruokmány szerinti mennyiségben 70,76 százalék volt a csökkenés mértéke. A tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva az export 78,21, az import 56,76 százalékkal csökkent, míg áruokmány szerinti mennyiség tekintetében 79,39 illetve 43,86 százalékos a csökkenés. Kizárólag az említett két vizsgálati ponton közel 1 milliárd forintos forgalomcsökkenés következett be a tavalyi év gyanús kiszállítóinak, vásárlóinak eltűnésével, ráadásul ez az érték vélhetően alulbecsültnek is számít, hiszen a jelentés 50 ezer forintos tonnánkénti árakkal számol, miközben a piaci árak ennél valamivel magasabbak. A forgalom visszaesésének elsődleges oka a július elsejétől életbe lépett fordított áfa, mely a gabonafélékre, olajosmagvakra, valamint egyes fehérjenövényekre nézve kötelező érvényű. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné vált az említett áruk, elsősorban Romániába, Szlovákiába és Szerbiába történő fiktív utaztatásával kivitelezett áfacsalás, így gyakorlatilag csak a valóban legális forgalom maradt meg.

“Mára elmondható, hogy a fordított áfa bevezetése elérte a célját, és - Romániához hasonlóan - azonnal megtisztította a piacot." - mondta el a Világgazdaság megkeresésére Vacsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: "az adócsalók ma más árukkal dolgoznak, jellemzően műtrágyával és húsfélékkel, ezért a jövőben indokolt lenne kiterjeszteni a rendelkezést más árucsoportokra is." Hasonló véleményen van Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének főtitkára is. "Aggasztó, hogy a csalók olyan feldolgozott termékeket keresnek céljaikra, amelyek nem esnek a fordított áfa hatálya alá. Jellemzően ilyen áruk a különböző lisztek, és darák, mint például a szójadara." Pótsa elmondása szerint a szövetség mindenképp kezdeményezni fogja a rendelkezés más árucsoportokra történő kiterjesztését.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?