Európai Parlament: egységes "nem" a források kurtítására

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament egy erős, a jelenlegi két pilléren alapuló és megfelelően finanszírozott közös agrárpolitikát kíván elfogadtatni 2020 után, amihez a források jelenlegi szinten tartása is szükséges. Az EP ezért visszautasította a Bizottság költségvetési tervezetét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a jövő uniós agrárpolitikájáról szóló európai parlamenti állásfoglalás megszavazását követően örömét fejezte ki Strasbourgban afelett, hogy az EP teljes mértékben elutasítja a vidékfejlesztési uniós források csökkentését, és nem fogadja el a Bizottságnak a következő hét évre szóló költségvetési tervezetét. A jelentés az Európai Parlament politikai véleményét tükrözi. Ahogy a magyar szakpolitikus fogalmazott:.

Így Phil Hogan uniós agrárbiztos a többi biztossal együtt tudatában lesz annak, hogy mi a társjogalkotó Parlament politikai elvárása a Bizottság felé. Remélem, hogy a Bizottság tartja majd magát az Európai Parlament elvárásaihoz."
Támagotással könnyebb

A néppárti politikus emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság eredeti, a 2021-2027-es időszakra szóló, hétéves költségvetési javaslatában 25 százalékos csökkentés szerepelt. A politikus üdvözölte, hogy a Parlament nagy többséggel kiáll a Közös Agrárpolitika forrásainak legalább a jelenlegi szinten történő megőrzése mellett. Emellett az EP is egyértelműen meghatározott, könnyen mérhető teljesítménymutatókat javasol kidolgozni a majdani nemzeti stratégiai keretprogramok működési hatékonyságának mérésére. "Kiemelten fontos azonban, hogy ezeket a mutatókat a jogalkotók, az Agrárminiszterek Tanácsa és a Parlament közösen dolgozzák ki, s az Európai Bizottság ne kapjon önálló döntési hatáskört ezen a területen. Csak így tudjuk elkerülni a gazdák életének további bonyolítását és a felesleges zöldítési szabályok bevezetését" - fogalmazott Erdős Norbert. A Parlament támogatási felsőhatárral kapcsolatos törekvéseit pedig így kommentálta a képviselő:

Egyetértek azzal, hogy legyen kötelező támogatási felsőhatár, így a kisgazdaságok megfelelően részesedhetnek az uniós támogatási rendszerből, de ezt a küszöbértéket tagállami szinten kell meghatározni. Az uniós tagállamok farmszerkezete ugyanis jelentősen eltér egymástól."

Komoly előrelépés az EU agrárpolitikájában, hogy az Európai Parlament első alkalommal fejezi ki nyíltan véleményét, hogy a tisztességtelen módon előállított, az unión kívülről származó termékeket és élelmiszereket nem szabad beengedni az EU belső piacára. "Az EP-ben úgy látjuk, hogy az erdőirtáshoz, a tisztességtelen és nagyarányú földszerzéshez és erőforrásszerzéshez, valamint az emberi jogok megsértéséhez kapcsolódóan előállított termékek nem kaphatnak hozzáférést az uniós piachoz. Például a kiirtott trópusi esőerdők helyén előállított pálmaolajat - amelyet sokszor bioetanol-gyártás céljára hoznak be az EU-ba - ki kell tiltani az unióból"- tette hozzá a néppárti képviselő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03