2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Agrárpénzek

Európai Parlament: egységes "nem" a források kurtítására

Az Európai Parlament egy erős, a jelenlegi két pilléren alapuló és megfelelően finanszírozott közös agrárpolitikát kíván elfogadtatni 2020 után, amihez a források jelenlegi szinten tartása is szükséges. Az EP ezért visszautasította a Bizottság költségvetési tervezetét.
 
 

Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a jövő uniós agrárpolitikájáról szóló európai parlamenti állásfoglalás megszavazását követően örömét fejezte ki Strasbourgban afelett, hogy az EP teljes mértékben elutasítja a vidékfejlesztési uniós források csökkentését, és nem fogadja el a Bizottságnak a következő hét évre szóló költségvetési tervezetét. A jelentés az Európai Parlament politikai véleményét tükrözi. Ahogy a magyar szakpolitikus fogalmazott:.

Így Phil Hogan uniós agrárbiztos a többi biztossal együtt tudatában lesz annak, hogy mi a társjogalkotó Parlament politikai elvárása a Bizottság felé. Remélem, hogy a Bizottság tartja majd magát az Európai Parlament elvárásaihoz.”
Támagotással könnyebb

A néppárti politikus emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság eredeti, a 2021–2027-es időszakra szóló, hétéves költségvetési javaslatában 25 százalékos csökkentés szerepelt. A politikus üdvözölte, hogy a Parlament nagy többséggel kiáll a Közös Agrárpolitika forrásainak legalább a jelenlegi szinten történő megőrzése mellett. Emellett az EP is egyértelműen meghatározott, könnyen mérhető teljesítménymutatókat javasol kidolgozni a majdani nemzeti stratégiai keretprogramok működési hatékonyságának mérésére. „Kiemelten fontos azonban, hogy ezeket a mutatókat a jogalkotók, az Agrárminiszterek Tanácsa és a Parlament közösen dolgozzák ki, s az Európai Bizottság ne kapjon önálló döntési hatáskört ezen a területen. Csak így tudjuk elkerülni a gazdák életének további bonyolítását és a felesleges zöldítési szabályok bevezetését” - fogalmazott Erdős Norbert. A Parlament támogatási felsőhatárral kapcsolatos törekvéseit pedig így kommentálta a képviselő:

Egyetértek azzal, hogy legyen kötelező támogatási felsőhatár, így a kisgazdaságok megfelelően részesedhetnek az uniós támogatási rendszerből, de ezt a küszöbértéket tagállami szinten kell meghatározni. Az uniós tagállamok farmszerkezete ugyanis jelentősen eltér egymástól."

Komoly előrelépés az EU agrárpolitikájában, hogy az Európai Parlament első alkalommal fejezi ki nyíltan véleményét, hogy a tisztességtelen módon előállított, az unión kívülről származó termékeket és élelmiszereket nem szabad beengedni az EU belső piacára. „Az EP-ben úgy látjuk, hogy az erdőirtáshoz, a tisztességtelen és nagyarányú földszerzéshez és erőforrásszerzéshez, valamint az emberi jogok megsértéséhez kapcsolódóan előállított termékek nem kaphatnak hozzáférést az uniós piachoz. Például a kiirtott trópusi esőerdők helyén előállított pálmaolajat - amelyet sokszor bioetanol-gyártás céljára hoznak be az EU-ba - ki kell tiltani az unióból”- tette hozzá a néppárti képviselő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu