2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Agrárpénzek

Ezek a kitörési lehetőségek állnak a magyar gazdák előtt

Az öntözhető területek növelése és a precíziós gazdálkodás elterjesztése kitörési pont lehet annak érdekében, hogy Magyarország megállja a helyét a világpiaci versenyben. Az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékekért folytatott harcban szükség lehet a GMO-mentes termelés előnyeinek érvényesítésére, a rövid ellátási láncok fenntartására, a kiskereskedelem megóvására és a szakképzett tudás bevonására.
 
 

Óriási változáson ment keresztül a magyar mezőgazdaság, mivel 2010 óta 50 százalékkal bővült a kibocsátás, és a mezőgazdasági termékek iránti kereslet világszerte is erősödött - mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója a Business Day konferencián. Az előrejelzések szerint 2050-re mintegy 70 százalékkal nő a Föld lakosságának élelmiszer-szükséglete, miközben a termőterület 30 százalékkal, az ivóvíz mennyisége pedig 40 százalékkal csökken.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz, milyen agrármarketing stratégiákkal lehet sikereket elérni az élelmiszergazdasági piacon? A konferencia fontos témája lesz az is, mit hozhat a gazdálkodóknak az új öntözési srtaégia, illetve milyen előnyeik származhatnak a precíziós gazdálkodásból és a kidolgozás alatt álló digitális agrárstratégiából? Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!6

Az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékekért a világpiacon már most hatalmas verseny van és a következő ötven évben is ez várható, ezért a termőföldek tulajdonban tartása kulcsfontosságú - tette hozzá az ügyvezető igazgató. Növelni kell a mintegy 80 ezer hektárnyi jelenlegi hazai öntözött területet, de kitörési pont lehet a precíziós gazdálkodás is, amelynek révén hektáronként 80 eurós megtakarítás érhető el. A digitális technológia elterjesztéséhez ugyanakkor szükség van tőke transzferre, valamint tudás bevonására - tette hozzá. 

Ondré Péter szerint olyan fiatalokra van szükség, akik megfelelő szakképesítéssel, motivációval, szaktudással érkeznek a mezőgazdaságba, értenek a programozáshoz és a különböző informatikai fejlesztésekhez, illetve tudják kezelni a legújabb mezőgazdasági gépeket. Szükség van a tudatos vásárlói magatartás kiterjesztésére, a helyi termékek kereskedelmét támogató kiskereskedelmi hálózatok fenntartására is, nélkülük ugyanis a kistelepülések ellátása és a rövid ellátási láncolat egyaránt sérül. Egy Európai Uniós kutatás szerint a fogyasztók 15-20 százaléka GMO-mentes terméket szeretne választani, ezért Magyarország GMO-mentességge előny lehet a piaon - vélte az ügyvezető igazgató..

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!