2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Agrárpénzek

Fazekas Sándor: sürgősen rendezni kell a birtokpolitikát

Fazekas Sándor Giovan Battista Campagnola olasz nagykövettel való találkozóján kifejtette, hogy Magyarország a közelgő uniós elnöksége alatt kiemelt témaként kezeli a földrajzi eredetvédelmet és egyetértve Olaszországgal, támogatja az erre vonatkozó uniós szabályozás szigorítását.
 
 

Az olasz mezőgazdaságot rendkívül érzékenyen érintik a hamisítások- hangsúlyozta Giovan Battista Campagnola és hozzátette, hogy ez olyan súlyos kérdés, ami nem csupán az agráriumra vonatkozik. Van olyan ország, ahol még a Ferrarit is hamisítják.

Ami a közös agrárpolitika jövőjét illeti, a legfontosabb területeken szinte azonos a két ország álláspontja: támogatják, hogy az unió mezőgazdasági költségvetése legalább a jelenlegi szinten megmaradjon, továbbá fontosnak tartják a II. pillér, a vidékfejlesztési politika erősítését, valamint a KAP egyszerűsítését.

Olaszország Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere. A két ország közötti kiváló mezőgazdasági együttműködés további erősítése érdekében Fazekas Sándor javasolta, hogy hozzanak létre egy magyar-olasz munkacsoportot. A nagykövet örömmel fogadta a miniszter felvetését és hangsúlyozta, hogy a munkacsoport alkalmas lehet a kölcsönös tapasztalatcsere intézményesítésére.

Fazekas Sándor a tárca elképzeléseit ismertetve beszámolt a kormány birtokpolitikájáról is. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon mintegy 200 ezer hektár állami földről nem lehet pontosan tudni, hogy pontosan ki használja és mekkora bérleti díjért. Sok esetben senki nem fizet a földhasználatért. Ezt a helyzetet sürgősen rendezni kívánja a minisztérium.

A magyar miniszter és az olasz nagykövet egyetértett abban, hogy a két országnak továbbra is szorosan együtt kell működnie a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!