2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Agrárpénzek

Felmérés a méhek egészségügyi állapotáról

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kibővíti az Európai Unió támogatásával szeptemberben elindított méhegészségügyi vizsgálatot. A 17 tagállam részvételével zajló kísérleti programra készített magyar pályázatot az EU Bizottság kiválónak minősítette, és ennek köszönhetően mintegy 28 millió forintos támogatással tavaly megkezdődött a méhcsaládok egészségügyi felmérésének, valamint a különböző kórokozók előfordulásának vizsgálata.
 
 

Az adatgyűjtés középpontjában a varroózis áll, de a vizsgálatok fókusza az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére és a VM szakmai támogatásával most kibővül a kedvezőtlen tavaszi időjárás okozta méhészeti helyzetfelméréssel. A cél egyrészt pontosan felmérni a betegségek előfordulási gyakoriságát telelés előtt és után, valamint a főszezonban, továbbá kideríteni a telelési veszteségek mértékét.

A helyszíni szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal koordinációjában a méhegészségügyi felelősök végzik. A szemlék során az ország minden régiójában különböző méretű méhészeteket látogatnak meg, és ismét megmintázzák a már ősszel ellenőrzött családokat.

A méheknek a 10 Celsius fok alatti borongós, szeles vagy esős időjárás komoly problémát jelentett, az idén a kaptárbeli rabság jóval tovább tartott, mint egy átlagos évben. Ezek az állatok a rovarvilágtól szokatlan módon fűteni és hűteni képesek a kaptárat, a szabadban viszont röpképtelenné válnak hűvös időben.

A rovarvilág egyik csodája, hogy egy, az őszre-télre felkészült rovarpopuláció tavasszal új életre kel és azok felhalmozott készleteiből folytatja elődei munkáját. Természetes körülmények között az akácmézet gyűjtő méhek a márciusi peterakásból származnak és már április közepén át tudják venni az elöregedő tavalyi méhek szerepét.

A méheknek már március közepén ki kellett volna repülniük azért, hogy virágporhoz jussanak, azonban a kedvezőtlen időjárás miatt ez nem történhetett meg, így fogyott az élelem és a fehérjeforrás.

Sajnos az első tapasztalatok szerint sok méhcsaládban nem született kellő számú utód, a családok gyengék maradtak, megkésve fejlődnek a növényekhez képest. Úgy tűnik, hogy a hidegnek ugyan nem mondható, de hosszan elhúzódó tél jelentős számú méhcsaládnak lehet végzetes, egy átlagos évhez képest több lesz az elhullás, ezért különösen aktuális a felmérés.

Örömteli ugyanakkor, hogy a méhek a mostani kedvezőbb időjárásban végre megkezdhették a virágpor gyűjtését, egyúttal elvégzik a gyümölcsterméshez szükséges megporzást is. A méhészek bizakodóan várják az eredményt, hogy a tavasz melege meggyógyítja-e a tél okozta bántalmakat a méhcsaládoknál.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu